Γενετικό τεστ  θα… βλέπει αν χρειάζεται χειρουργείο ασθενής

 

Ένα γενετικό τεστ για τον καρκίνο του προστάτη που αναμένεται να μειώσει στο μέλλον, τις περιττές χειρουργικές επεμβάσεις ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο της Μ. Βρετανίας, στο Λίβερπουλ, το τεστ αυτό, που αναμένεται να δοκιμαστεί τα επόμενα χρόνια, θα μπορεί να προβλέπει την επιθετικότητα του καρκινικού όγκου, με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν καλύτερη εικόνα, αν πρέπει να χειρουργηθεί ή όχι ο ασθενής.
Η απόφαση για την αφαίρεση του καρκινικού όγκου βασίζεται σε μια εξέταση ενός δείγματος του όγκου κάτω από το μικροσκόπιο. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή έχει σημαντικές παρενέργειες, όπως η στειρότητα, η δυσκολία στην συντήρηση και τη διατήρηση της στύσης καθώς και η ανεξέλεγκτη ούρηση.
"Χρειαζόμαστε ένα καλύτερο τεστ .Οι περισσότεροι θα ζήσουν με τον καρκίνο του προστάτη μέχρι να πεθάνουν, αλλά δεν θα πεθάνουν από αυτόν. Πρέπει να διακρίνουμε ανάμεσα στις επιθετικές μορφές της ασθένειας και σε εκείνες που απλώς χρειάζονται παρακολούθηση", τόνισε ο Δρ. Νταν Μπέρνι του Πανεπιστημίου "Queen Mary" του Λονδίνου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Το νέο διαγνωστικό τεστ εξετάζει πόσο ενεργά είναι 31 γονίδια που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, καθώς ελέγχουν τη διαίρεση των κυττάρων. Όσο πιο ενεργά είναι, τόσο ο όγκος είναι πιο επιθετικός. Η πληροφορία αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα βοηθήσει σημαντικά τις αποφάσεις των γιατρών για το αν ο αδένας του προστάτη θα πρέπει να αφαιρεθεί ή όχι.
"Θα περάσουν όμως χρόνια, έως ότου διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του τεστ, ώστε αυτό να αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως στην κλινική πρακτική", επεσήμανε ο Δρ Μπέρνι.


 Πηγή:News.gr

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις