Τα τρανς λιπαρά στο εκτελεστικό απόσπασμα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την εξάλειψη τεχνητών τρανς – λιπαρών οξέων στα τρόφιμα, πρότεινε χθες η Υπηρεσία Τροφίμων και Ποτών των ΗΠΑ, ως μια από τις σημαντικές αιτίες που συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο.

Η πρόταση είναι ανοιχτή σε διαβούλευση για 60 ημέρες και ζητείται να δηλώνεται ότι τα τρόφιμα με trans- λιπαρά οξέα δεν αναγνωρίζονται πλέον ως ασφαλή.

Η απόφαση αυτή, αν ληφθεί, είναι κόλαφος για τις αμερικανικές βιομηχανίες τροφίμων – και όχι μόνο - διότι οι εταιρίες θα κληθούν να αποδείξουν επιστημονικά ότι τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια είναι ασφαλή για κατανάλωση ενώ η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία δε συνηγορεί σε κάτι τέτοιο.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο για την κατανάλωση των τεχνητών τρανς-λιπαρών οξέων.

Η δρ. Μάργκαρετ Α. Χάμπουργκ, επίτροπος του οργανισμού, δήλωσε ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να αποτρέψουν 20.000 εμφράγματα και 7.000 θανάτους από καρδιακή νόσο κάθε χρόνο.

Η μάχη κατά των τεχνητών τρανς λιπαρών οξέων κρατά σχεδόν τρεις δεκαετίες με αλλεπάλληλες μάχες και συγκρούσεις μεταξύ συμφερόντων.

Η διαδικασία αφορά, όταν το υγρό έλαιο υποβάλλεται σε επεξεργασία με αέριο υδρογόνο ώστε  να γίνει στερεό. Στο τραπέζι των καταναλωτών μπήκε είτε λόγω γεύσης (π.χ. αλατισμένες τροφές) είτε διότι ήταν φτηνό τρόφιμο.

Αλλά όλα αυτά τα χρόνια, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως εξαιτίας τους μπορεί ν΄ αυξηθούν τα επίπεδα της λεγόμενης κακής χοληστερόλης και να μειωθούν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Το 2006 τέθηκε σε ισχύ ένας κανόνας που απαιτεί τα τρανς λιπαρά ν΄ αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων μια μετατόπιση που ώθησε πολλούς μεγάλους παραγωγούς για την εξάλειψή τους, ενώ μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως τα ΜακΝτόναλντς βρήκαν  υποκατάστατα, ώστε ν΄ αντικαταστήσουν τα τρανς λιπαρά.

Οι ενέργειες αυτές οδήγησαν σε σημαντικές προόδους στη δημόσια υγεία:
Η πρόσληψη τρανς λίπους μειώθηκε μεταξύ των Αμερικανών πολιτών σε περίπου ένα γραμμάριο την ημέρα το 2012, κάτω από 4,6 γραμμάρια το 2006. Μια έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσε ότι τα επίπεδα στο αίμα των trans λιπαρών οξέων μεταξύ των λευκών ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 58% την περίοδο 2000 - 2009. Ωστόσο τα λίπη δεν απαγορεύονται κι εξακολουθούν να παραμονεύουν σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα ιδιαίτερα δημοφιλή, όπως ποπ κορν μικροκυμάτων, ορισμένα γλυκά, κατεψυγμένες πίτσες, μαργαρίνες κ.ά., που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και στην Ελλάδα.

Πηγή: New York Times/Agrocapital

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις