Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη

 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη η σημερινή, 14η Νοεμβρίου, και γίνονται παντού εκδηλώσεις για ένα θέμα που καίει και την Ελλάδα, ενώ η Βουλή τα βράδια φωτίζεται μπλε.


Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο, ενώ τη συνθετική ινσουλίνη ανακάλυψε ο νομπελίστας γιατρός Φρέντερικ Μπαντινγκ (1891-1941), ο οποίος βελτίωσε την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων και την εξέλιξη της επιστήμης.
Περισσότερα από 371 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη και οι τάσεις είναι αυξητικές, αφού το 50% των ατόμων που είναι πάσχοντες δεν το γνωρίζουν.
Στατιστικές δείχνουν πως οι 4 στους 5 που έχουν διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Τα μισά από τα άτομα που πέθαναν από διαβήτη ήταν σε ηλικία κάτω των 60 ετών.
Η ασθένεια αυτή, αν δεν υπάρξει προσοχή από τους παθόντες, οδηγεί στον θάνατο περίπου 4.000.000  ανθρώπους κάθε χρόνο.Επηρεάζει άνδρες και γυναίκες, αλλά αυξάνεται δραματικά και μεταξύ των νέων και δεν είναι αποκλειστικά ασθένεια των ηλικιωμένων.


Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, η οποία εμφανίζεται, όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη ο Τύπος 1 και ο Τύπος 2.
Υπάρχει και ο διαβήτης της εγκυμοσύνης που προσβάλει 1 στις 25 γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και υποχωρεί μετά τον τοκετό. Ωστόσο, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για μελλοντική ανάπτυξη διαβήτη τόσο στην μητέρα, όσο και στο παιδί μετά την ενηλικίωση του.
Ο διαβήτης αντιμετωπίζεται καλά φαρμακευτικά, αλλά η πρόληψη σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή,  την άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμισή του και στην αποφυγή, με την πάροδο του χρόνου, νοσηρών εκδηλώσεων από τα διάφορα όργανα όπως καρδιά, αγγεία , νεφροί, μάτια και τα νεύρα.


Με βάση επιστημονικά δεδομένα,  η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 35-40%. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή των ανθρώπων που πάσχουν αλλά και όλων  που θα πρέπει να ακολουθούμε έναν «έξυπνο τρόπο διατροφής», όπως και η διακοπή του
καπνίσματος.
Κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 είναι:
         1. Οικογενειακό ιστορικό με διαβήτη
         2. Αυξημένο σωματικό βάρος (υπέρβαρα άτομα)
         3. Κακή και ανθυγιεινή διατροφή
         4. Έλλειψη σωματικής και φυσικής άσκησης
         5. Υψηλή αρτηριακή πίεση
         6. Διαταραγμένη ανοχή στην γλυκόζη (IGT)
         7. Ιστορικό διαβήτη κύησης
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τις εορταστικές εκδηλώσεις και δράσεις που διοργανώνει και εφέτος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων Σακχαρώδη Διαβήτη  από τις 14 έως τις 17 Νοεμβρίου 2013 με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.
Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και το “Διαβητικό Χωριό” στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν σειρά ιατρικών εξετάσεων από νοσηλευτές και εξειδικευμένους γιατρούς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις