Τα θαυμαστά έργα των μικροβίων

 

Ο απίθανος κόσμος των μικροβίων θα αναλυθεί στο Πλανητάριο από δυο διακεκριμένους επιστήμονες, αφού χωρίς αυτά δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας.
Η παρουσίαση των πανεπιστημιακών δασκάλων Νίκου Λεγάκη και Στέλιου Χατζηπαναγιώτου «Τα μικρόβια κι ο Άνθρωπος» γίνεται με την ευκαιρία της έκδοσης του ομώνυμου βιβλίου τους. Η ομιλία τους θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18:30, στο  Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφόρος Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο)  με ελεύθερη είσοδο.


Ο ομότιμος καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Λεγάκης και ο αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιος Χατζηπαναγιώτου, επιχειρούν να μας γνωρίσουν με τον κόσμο των μικροβίων. Έναν κόσμο που, ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει γύρω μας, επάνω μας και μέσα μας, δεν γνωρίζουμε και πολλά για αυτόν.
Πρόεδρος και συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο Δημήτριος Τριχόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος της Εθνικής  Ακαδημίας Ιατρικής της Γαλλίας  και της Βασιλικής Ακαδημίας Ιατρικής του Βελγίου.
Οι δυο συγγραφείς, θα συνομιλήσουν με το κοινό, ώστε να βοηθήσουν  όλους εκείνους, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα μικρόβια  να ενημερωθούν  τόσο για τα καλά όσο και για τα παθογόνα μικρόβια, καθώς επίσης για το «δίδυμο» δημόσια υγεία-πρόληψη, τονίζοντας  ότι η γνώση βοηθάει στην υγειονομική «θωράκιση» του κάθε ανθρώπου, του κάθε σπιτιού χωριστά αλλά και όλης της χώρας.
Ξεκινώντας από αυτό που ο θεμελιωτής της Μικροβιολογίας Λουίς Παστέρ συνήθιζε να λέει, ότι η ζωή στον άνθρωπο είναι μικροβιακή – La vie c’ est bacterienne –  θα τονιστεί  η καθοριστική σημασία της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του ανθρώπου για την εξέλιξη και τη διατήρηση της  υγείας του. Σημειώνεται σχετικά ότι ο αριθμός των ωφέλιμων μικροβίων που φυσιολογικά έχει ο κάθε άνθρωπος είναι 10 φορές περισσότερος από τον αριθμό των κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος.
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί και στα «κακά» μικρόβια, στις λοιμώξεις που προκαλούν και ιδιαίτερα στον τρόπο μετάδοσης και στην προφύλαξη από αυτά. Ας μην ξεχνάμε ότι οι λοιμώξεις αποτέλεσαν την κυριότερη αιτία αφανισμού ολόκληρων πληθυσμών με τη μορφή επιδημιών ή πανδημιών και διαμόρφωσαν την παγκό­σμια ιστορία της ανθρωπότητας. Ακόμη και σήμερα, τα μικρόβια, δι­ατηρώντας το πλεονέκτημα του «απροσδόκητου» και του «αναπάντε­χου» μάς οδηγούν συχνά σε αδιέξοδες καταστάσεις, προκαλώντας δυσεπίλυτα προβλήματα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
Οι χώροι του Ιδρύματος  Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] έως και τις 15 Νοεμβρίου 2013.

Η είσοδος στην παρουσίαση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις