«Κουνούπι-τίγρης: τουρίστας ή κατακτητής;»

Δυναμικός Ασιάτης το κουνούπι τίγρης ήρθε για να μας ταλαιπωρήσει κι απ΄ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής καλά τα έχει καταφέρει.
Σύμφωνα με τον Αντώνη Μιχαηλάκη, γεωπόνο, διδάκτορα  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και με μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αγροτικής Οικονομίας και Τεχνολογίας του Τόκιο, ο οποίος είναι ερευνητής Γ΄ στο Τμήμα Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο το ζήτημα των κουνουπιών, αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον 21ο αιώνα.
Ο ίδιος πρόκειται να δώσει η ομιλία απόψε στις 7 μ.μ. με θέμα: «Κουνούπι τίγρης: Τουρίστας ή κατακτητής;» στο Γκάζι (Καφέ Scientific, Κωνσταντινουπόλεως 68, στάση Κεραμεικός, 210 3466896, δωρεάν είσοδος).    


Κατά τον ερευνητή του ΜΦΙ, η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων μέσω του εμπορίου και των ταξιδιών έχει διευκολύνει την εξάπλωση των μη ιθαγενών ειδών (non-native species) σε ολόκληρη τη γη.
 Φυτά, ζώα, ψάρια, που εισέρχονται σε νέους βιότοπους μπορούν να αλλοιώσουν τη φυσική χλωρίδα ή και πανίδα και να βλάψουν το περιβάλλον ακόμη και τον άνθρωπο.
Αυτοί οι οργανισμοί είναι γνωστοί ως «χωροκατακτητικά είδη» (invasive species). Ειδικότερα για τα κουνούπια, αρκετά είναι τα είδη τα οποία είναι χωροκατακτητικά (invasive mosquito species-IMS), που έχοντας εισαχθεί στην Ευρωπαϊκή επικράτεια βρήκαν ιδανικές περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες. Ένας εκπρόσωπος της ομάδας αυτής είναι το Ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus). Το αποτέλεσμα της εισαγωγής του συγκεκριμένου κουνουπιού στην Ευρώπη ήταν η εγκατάστασή του σε πολλές περιοχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ασθένειες που προκαλούνται από τα κουνούπια που επανέρχονται στο προσκήνιο.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις