Οι άντρες και τ’ αγριογούρουνα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αν είστε γυναίκα κι έχετε αποκαλέσει στο παρελθόν οποιονδήποτε άντρα… γουρούνι, ας μην το παίρνει κατάκαρδα γιατί μπορεί και να… ισχύει. Το σπέρμα του αγριογούρουνου χρησιμοποιήθηκε σε πειράματα για την υπογονιμότητα, από επιστήμονες της Οξφόρδης, διότι μοιάζει πολύ με το αντρικό και μέσω των νανοσωματιδίων, ενδεχομένως να είναι η λύση για προβλήματα υπογονιμότητας ζευγαριών στο μέλλον.
Ένας τρόπος να χρησιμοποιήσουμε τα νανοσωματίδια είναι να ερευνήσουμε τους μηχανισμούς κάτω από τους οποίους αναπτύσσεται η υπογονιμότητα, αποφαίνεται η επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η τεχνική η οποία δημοσιεύεται στη μελέτη «Νανοϊατρική: Νανοτεχνολογία, Βιολογία και Ιατρική», λένε θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από την ανεξήγητη υπογονιμότητα και να βοηθήσει στη δημιουργία θεραπειών, για τα ζευγάρια που ταλαιπωρούνται.
Η έρευνα ήταν μια διεπιστημονική προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν κατεξοχήν βιολόγοι που ασχολούνται με την αναπαραγωγή στο Nuffield Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας και νανοεπιστήμονες από το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης με επικεφαλής την Δρ Έλεν Τάουνλεϊ.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Nuffield Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών ( EPSRC ) . Η μέθοδος αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι επιχειρείται να  κατέβουν φάκελοι με πορώδη νανοσωματίδια διοξειδίου του πυριτίου  για τον εντοπισμό, τη διάγνωση ή τη θεραπεία των αιτίων υπογονιμότητας.
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα νανοσωματίδια θα μπορούσαν να δουν τι συμβαίνει με το σπέρμα του ανθρώπου εξετάζοντας πειραματικά το σπέρμα ενός αρσενικού αγριογούρουνου, επειδή προσομοιάζει σ΄ αυτό χωρίς αυτό να έχει αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του.

«Ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό των νανοσωματιδίων είναι ότι είναι σαν ένα άδειο φάκελο που μπορεί να φορτωθεί με μια ποικιλία ενώσεων και εισάγεται στα κύτταρα», ανέφερε η δρ Ναταλία Μπαρκαλίνα , επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Nuffield Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης . «Τα νανοσωματίδια που χρησιμοποιούμε δεν φαίνεται να παρεμβαίνουν στο σπέρμα , που τους καθιστά ένα τέλειο δοχείο παράδοσης. Όπως εξήγησε  η ίδια με τη μέθοδο αυτήν θα ξεκινήσουν προσπάθειες για περαιτέρω διερεύνηση της υπογονιμότητας, εφόσον οφείλονται σε  βιολογικούς παράγοντεςς κι ίσως σε λίγα χρόνια να μπορούν να γίνονται διαγνώσεις και σε σπάνια περιστατικά».

Λόγω του μικρού μεγέθους του σπέρματος, του ασυνήθιστου σχήματος και της μικρής διάρκειας ζωής έξω από το σώμα, οι γιατροί είναι δύσκολο να το μελετήσουν. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ζωτικό μέρος της έρευνας υπογονιμότητας , τόνισε ο Δρ. Κέβιν Κόγουαρντ, ως πρώτος συγγραφέας της μελέτης: « Για να ανακαλύψουμε τις αιτίες της υπογονιμότητας , θα πρέπει να ερευνήσουμε το σπέρμα για να δούμε,  πού αρχίζουν τα προβλήματα. Προηγούμενες μέθοδοι είχαν πολύπλοκες διαδικασίες που αφορούσαν ζώα και έπρεπε να υπάρχουν μήνες καθυστερήσεων, προτού το σπέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ενώ τώρα με τα νανοσωματίδια αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει γρήγορα, το σπέρμα να επιβιώσει.

Η ομάδα , η οποία βασίζεται στο Ινστιτούτο Αναπαραγωγικής Επιστημών , που χρησιμοποίησε σπέρμα αγριογούρουνου, λόγω των ομοιοτήτων του με το ανθρώπινο σπέρμα , όπως εξηγεί μια από τις συντάκτες της μελέτης η Σελίν Τζόουνς:
« Είναι παρόμοια σε μέγεθος , το σχήμα και τη δραστηριότητα . Τώρα που έχουμε αποδείξει πως λειτουργεί το σπέρμα του αγριογούρουνου ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να  δούμε πως θα το εφαρμόσουμε την τεχνική και στο ανθρώπινο σπέρμα».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις