Η οστεοπόρωση είναι η βασική αιτία καταγμάτων

 

 

 

Της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη, ειδικής παθολόγου

H οστεοπόρωση αποτελεί βασική αιτία καταγμάτων  μετά την εμμηνόπαυση   στη γυναίκα λόγω άρσης της προστατευτικής δράσης των γυναικείων ορμονών.

Η έλλειψη άσκησης, το τσιγάρο, η υπερκατανάλωση αλκοόλ καφέ και αναψυκτικών τύπου cola, η κακή κληρονομικότητα, η κακή ρύθμιση του θυρεοειδούς και του διαβήτη, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, γερνούν πρόωρα τον σκελετό.

Όσον αφορά στη διατροφή είναι σημαντικό η γυναίκα να λαμβάνει επαρκή ποσότητα ασβεστίου. Η ιδανική πρόσληψη ασβεστίου στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι τουλάχιστον 1000mg.

Mετά την εμμηνόπαυση και με την αύξηση της ηλικίας όμως τα κόκαλα εξασθενούν κι οι ημερήσιες ανάγκες ανέρχονται τουλάχιστον σε 1.500 mg.

Tροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι:
1.Το γάλα, πλήρες ή αποβουτυρωμένο.
2.To τυρί.
3.Το γιαούρτι πλήρες ή αποβουτυρωμένο.

Με δύο κεσέδες γιαούρτι ή δυόμισι φλιτζάνια γάλα  καθημερινά καλύπτει η γυναίκα το ήμισυ σχεδόν των αναγκών της σε ασβέστιο, μετά την εμμηνόπαυση. Εάν έχει αυξημένη χοληστερόλη μπορεί να καταναλώνει  αποβουτυρωμένο και ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις