Τα «κοιμισμένα» βλαστοκύτταρα έχουν τη λύση;

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Edyth κατά την έρευνά τους για τα βλαστοκύτταρα ανακάλυψαν ένα μηχανισμό με τον οποίο ορισμένα ενήλικα βλαστικά κύτταρα καταστέλλουν την ικανότητά τους, να κάνουν εκκίνηση σε καρκίνο. Βρίσκονται σε λανθάνουσα μορφή και δεν ενεργοποιούνται αμέσως.

Η μελέτη εκπονήθηκε από την ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Κυττάρου κι Ανάπτυξης Γουίλιαμ Λόουρι και του μεταδιδακτορικού ερευνητή Άντριου Γουάιτ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Κυτταρική Φύση της Βιολογίας κι αφορούσε το πλακώδες καρκίνωμα. Αυτή η διαδικασία εκτιμούν επιστήμονες θα μπορούσε ν΄ αξιοποιηθεί για την καλύτερη στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου.

Το πλακώδες καρκίνωμα (SCC) είναι μια μορφή καρκίνου που μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά και διαφορετικά όργανα και χτυπά περισσότερο τους άντρες. Ενδέχεται να εμφανιστεί ως καρκίνος του δέρματος, των χειλιών, του στόματος, οισοφάγου, ουροδόχου κύστης, του προστάτη, των πνευμόνων, του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για έναν κακοήθη όγκο από πλακώδες επιθήλιο και συνήθως εμφανίζεται γύρω στα 66. Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι   ο καρκίνος του δέρματος είναι μια νόσος που ταλαιπωρεί Έλληνες αγρότες και ψαράδες, εξαιτίας της μακρόχρονης παραμονής τους, χωρίς μέτρα, στον ήλιο κι εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια πειραματόζωα στα οποία διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της λανθάνουσας φάσης τους, εφαρμόζοντας τα γνωστά καρκινόγονα γονίδια στο θύλακα της τρίχας στα κύτταρα διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν ν΄ αναπτύξουν καρκίνο, ώσπου περνούσε ο καιρός και γινόταν η ενεργοποίηση.

 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις