Η κρίση θέλει καφέ…χωρίς τσιγάρο

Τσιγάρο γιοκ; Μετά από πέντε χρόνια παλινωδιών, σωρεία αντιδράσεων, διαμαρτυριών, φαγωμάρας επαγγελματιών στη μαζική εστίαση με το Υπουργείο Υγείας, νεύρα πελατών, καπνιστών κι αντικαπνιστών,  χαράτσια μαγαζιών, ο αντικαπνιστικός νόμος Αβραμόπουλου, που δεν εφαρμόζεται, ενεργοποιείται το 2014.

Σύμφωνα με  παρατηρητές, η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία δεν τηρείται η απαγόρευση καπνίσματος, μολονότι ακόμα και στην Τουρκία εφαρμόζεται αντικαπνιστικός νόμος.

Έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν τους ελέγχους σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ξανά η απαγόρευση του καπνίσματος σ’ αυτούς.  «Θέλουμε ο αντικαπνιστικός νόμος να εφαρμοστεί σωστά, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Αν οι πολίτες γνωρίζουν πως υπάρχει ένας νόμος και λειτουργεί ορθά, μπορούν να συμμορφωθούν. Είναι πια θέμα πολιτικής βούλησης η λειτουργία του», δήλωσε η  υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή. Ο νόμος θα είναι και πάλι ο ίδιος, χωρίς αλλαγές διότι, όπως επισημαίνει η κ. Μακρή, είναι επαρκής.

«Η κοινωνία είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις αντικαπνιστικές αλλαγές», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πρόεδρος της Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος. «Το ελληνικό κοινό έχει θυμώσει και ζητά να μειωθεί το κάπνισμα», ανέφερε ενώ για τους επιχειρηματίες που είναι ενάντια στον αντικαπνιστικό νόμο τόνισε  πως «δεν γνωρίζουν το συμφέρον τους. Οι καταστηματάρχες των ξένων χωρών που εφάρμοσαν τον νόμο, είδαν τα μαγαζιά τους να ανεβαίνουν εισπρακτικά αφού μπορούσαν πια να επισκεφθούν τους χώρους εστίασης και άτομα ευάλωτα, όπως έγκυες γυναίκες ή άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα».

Οι ιδιοκτήτες καφέ και χώρων εστίασης, αντιδρούν για άλλη μια φορά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, πιστεύοντας ότι αυτή θα πλήξει τα καταστήματά τους.

Ο υπεύθυνος του συντονιστικού των καφετεριών στην Ελλάδα, Δημήτρης Αρβανίτης, υποστηρίζει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ πως η αγορά ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και η κυβέρνηση με την εφαρμογή του νόμου, προσθέτει ακόμη ένα. Όπως τονίζει, «ο κόσμος πια δε βγαίνει και πολλοί χώροι εστίασης κινδυνεύουν να κλείσουν. Αν εφαρμοστεί ο νόμος, η καταστροφή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και όλα τα μαγαζιά θα κλείσουν».

Παρόμοια άποψη έχει και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Εστίασης, Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος υποστηρίζει πως το μέτρο είναι καθαρά εισπρακτικό και πως η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη για τη μείωση του καπνίσματος στον επιχειρηματία, ο οποίος είναι το «εύκολο θύμα».


Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις