Γιατί πονάμε όταν αλλάζει ο καιρός;

 

 

 

 

 

 

 

Του Δρος Χειροπρακτικής,  Μιχάλη Καλινδέρη, [email protected]
Γενικού Γραμματέα Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών


Όσοι πάσχουν από χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα γνωρίζουν καλά ότι οι αλλαγές του καιρού φέρνουν πόνους. Είναι τα γνωστά «κουσούρια» που αφήνουν οι αρθρίτιδες, τα παλιά κατάγματα, οι χρόνιες οσφυαλγίες και άλλες παθήσεις που επηρεάζονται από τις καιρικές αλλαγές.

Όταν η γιαγιά ή η θεία μας λέει πως: «Θα βρέξει αύριο .... με πονάνε οι κλειδώσεις μου», δεν το λέει, έχοντας κάποια μεταφυσική διαίσθηση. Πράγματι ισχύει.

Την τελευταία 15ετία έχουν διεξαχθεί και δημοσιευθεί περίπου δέκα επιστημονικές έρευνες που μελέτησαν την επιρροή της θερμοκρασίας, της υγρασίας και της ατμοσφαιρικής πίεσης στα τα επίπεδα του πόνου που αισθάνονται ασθενείς χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων.  

Η πλειοψηφία των μελετών έδειξαν πως οι αυξημένοι πόνοι δεν οφείλονται τόσο στο κρύο ή την υγρασία όσο στην απότομη μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης που προηγείται της κακοκαιρίας! Η σχέση είναι αντιστρόφως ανάλογη .... όσο πέφτει το βαρόμετρο, τόσο αυξάνονται οι πόνοι.

Οι επιστήμονες εικάζουν πως ο αυξημένος πόνος ίσως οφείλεται στην διαφορά πίεσης μεταξύ του περιβάλλοντος και των αρθρώσεών μας. Αν παρομοιάσουμε την άρθρωση,   μ’ ένα μπαλόνι, η φυσιολογική ατμοσφαιρική πίεση «σπρώχνει» από όλες τις μεριές αυτό το μπαλόνι.

Σε περίπτωση μείωσης της ατμοσφαιρικής πίεσης, το μπαλόνι θα διασταλεί. Μια φυσιολογική άρθρωση, ακόμα και όταν διασταλεί λιγάκι δεν πονάει. Μια άρθρωση όμως που έχει τραυματιστεί, που έχει φθαρεί, ή που πάσχει από ρευματοειδή/ουρική αρθρίτιδα θα μεταδώσει πόνο.

Ο μικρός αριθμός των μελετών αυτών δεν επιτρέπει στην επιστημονική κοινότητα να βγάλει συμπεράσματα με απόλυτη βεβαιότητα. Φαίνεται όμως να υπάρχει πλέον η επιστημονική εξήγηση πίσω από το φαινόμενο να πονούν τα κόκκαλα και οι αρθρώσεις μας μια μέρα πριν έρθει η κακοκαιρία.
    
Τι μπορούμε να κάνουμε;


Μια λύση είναι να ασκήσουμε εξωτερική πίεση στην άρθρωση που μας πονάει. Επιγονατίδες, επιστραγαλίδες, κάλτσες ή καλσόν ή κολάν, περικάρπια και γάντια από ελαστικό υλικό μπορούν να ασκήσουν σημαντική πίεση στην άρθρωση και να την ανακουφίσουν όταν το βαρόμετρο πάρει τον κατήφορο. Ακόμα και ένας ελαστικός επίδεσμος δεμένος λίγο σφιχτά μπορεί να μετριάσει τον πόνο.

Ανακούφιση μπορεί να προσφέρει και ένα ζεστό επίθεμα, μια θερμοφόρα, μια ηλεκτρική κουβέρτα. Η ζέστη γενικά μαλακώνει τον πόνο όπως αυτός μεταδίδεται μέσω του νευρικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε υπόψη πως οι συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης (και πως οι πόνοι μας που οφείλονται σ’ αυτήν) σύντομα θα μετριαστούν!
    

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις