Πιο κοντά στα μυστικά της διπολικής διαταραχής


Οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχει μια ισχυρή γενετική συνιστώσα για την διπολική διαταραχή αλλά είχαν μια εξαιρετική δυσκολία να εντοπίσουν τα γονίδια που την προκαλούν.  Σε μια προσπάθεια για την καλύτερη κατανόηση των γενετικών αιτιών της ασθένειας, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δοκίμασαν μια νέα προσέγγιση.

Αντί να χρησιμοποιήσουν μόνο ένα πρότυπο κλινικής συνέντευξης για να διαπιστωθεί αν τα άτομα πληρούσαν τα κριτήρια για την κλινική διάγνωση της διπολικής διαταραχής, οι ερευνητές συνδύασαν τα αποτελέσματα από την απεικόνιση του εγκεφάλου, γνωστικές δοκιμές κι εξέτασαν ιδιοσυγκρασία και συμπεριφορά.

Χρησιμοποιώντας τη νέα μέθοδο, οι ερευνητές του UCLA - σε συνεργασία με τους συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, το Πανεπιστήμιο της Κολομβίας  Antioquia και το Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα – εντόπισαν  ότι κάποια σημεία του εγκεφάλου σχετίζονται με τη διπολική διαταραχή εγκεφάλου και της συμπεριφοράς και συνδέονται με την κληρονομικότητα. Αυτή η ανακάλυψη που αφορά 50 διαφορετικά σημεία θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ταυτοποίηση των συγκεκριμένων γονιδίων που συμβάλλουν στην ασθένεια.

 Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο τεύχος της 12ης Φεβρουαρίου του περιοδικού JAMA Psychiatry.
 Η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή ψυχική ασθένεια που επηρεάζει περίπου 1% ως 2% του πληθυσμού. Προκαλεί ασυνήθιστες αλλαγές στη διάθεση και την ενέργεια, και στην ικανότητα να εκτελούν τις καθημερινές εργασίες.  Τα γενετικά αίτια της διπολικής διαταραχής, η οποία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη πάθηση, πιθανώς περιλαμβάνουν πολλά διαφορετικά γονίδια, δήλωσε ο Κάρι Μπέαρντεν, εκ των   επικεφαλής της  μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής της Ψυχιατρικής και της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς Σέμελ.

Οι ερευνητές εξέτασαν 738 ενήλικες, εκ των οποίων 181 έπασχαν  από σοβαρή διπολική διαταραχή. Χρησιμοποίησαν υψηλής ευκρίνειας 3-D εικόνες του εγκεφάλου, ερωτηματολόγια αξιολόγησης ιδιοσυγκρασίας και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή καθώς και μια εκτεταμένη σειρά δοκιμών για την εκτίμηση γνωστικών, μακροπρόθεσμη μνήμη, την προσοχή, τον έλεγχο και την ανασταλτική ψυχομετρική, καθώς κι άλλες ικανότητες.

Τα άτομα που αξιολογήθηκαν στη μελέτη αυτή είναι τα μέλη των μεγάλων οικογενειών που ζουν στην κεντρική κοιλάδα της Κόστα Ρίκα και την Αντιόχεια, την Κολομβία. Οι οικογένειες που ιδρύθηκαν από τις ευρωπαϊκές και μητρική ινδιάνικων πληθυσμών περίπου 400 χρόνια και έχουν μια πολύ υψηλή συχνότητα εμφάνισης της διπολικής διαταραχής. Οι ομάδες επιλέχθηκαν επειδή έχουν παραμείνει αρκετά απομονωμένες από την ίδρυσή τους και ως εκ τούτου τα γενετικά τους χαρακτηριστικά είναι απλούστερα για τους επιστήμονες, σε σχέση μ΄ εκείνα του γενικού πληθυσμού.

 Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ανακάλυψη ότι το πάχος της φαιάς ουσίας στον κροταφικό και το προμετωπιαίο, δηλαδή περιοχές του εγκεφάλου, που οι δομές τους είναι ζωτικής σημασίας για τη γλώσσα και για ανώτερης τάξης γνωστικές λειτουργίες όπως είναι ο αυτο-έλεγχος κι επίλυση προβλημάτων – ήταν επηρεασμένες κι έδιναν τη δυνατότητα για γενετική χαρτογράφηση, διότι φάνηκε να υπάρχει σύνδεση με την ασθένεια.

Το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης κι Ανθρώπινης Συμπεριφοράς Σέμελ είναι ένα διεπιστημονικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα αφιερωμένο στην κατανόηση των πολύπλοκων ανθρώπινης συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, βιολογικών, συμπεριφορικών και κοινωνικοπολιτισμικές ερεισμάτων της φυσιολογικής συμπεριφοράς, καθώς και τις αιτίες και τις συνέπειες των νευροψυχιατρικών διαταραχών.

Εκτός από τη διεξαγωγή βασικής έρευνας, το Ινστιτούτο επιδιώκει την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για την πρόληψη και τη θεραπεία των νευρολογικών, ψυχιατρικών και συμπεριφορική διαταραχή, καθώς και τη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής για την υγεία στις ΗΠΑ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις