Αύξηση των Συλλογικών Επενδύσεων τον Μάρτιο

Οι ΟΣΕΚΑ (Αγορά Συλλογικών Επενδύσεων ) τον Μάρτιο συνέχισαν να καταγράφουν καθαρές εισροές, σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ύψους €47 δισ., έναντι €19 δισ. του Φεβρουαρίου. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των καθαρών πωλήσεων των Ομολογιακών και ΑΚ Χρηματαγοράς.

Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 0,8% και ανήλθε στα €5.868δισ. Το συνολικό ενεργητικό των μη-ΟΣΕΚΑ παρουσίασε επίσης αύξηση ύψους 0,9% και ανήλθε στα €2.289 δισ. στο τέλος του μήνα.

Οι καθαρές πωλήσεις των μακροπρόθεσμων ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΑΚ Χρηματαγοράς) αυξήθηκαν το Μάρτιο καταγράφοντας καθαρές εισροές €32 δισ., σε σχέση με τα €18 δισ. του Φεβρουαρίου.
 
Τα Ομολογιακά ΑΚ κατέγραψαν αυξημένες εισροές ύψους €26 δισ. από τα €9 δισ. του Φεβρουαρίου. Τα Μικτά ΑΚ παρουσίασαν και αυτά αύξηση στις καθαρές εισροές ύψους €4 δισ., από το €1 δις του προηγούμενου μήνα.

Τα Μετοχικά ΑΚ συνέχισαν να καταγράφουν εισροές έστω και με μειωμένο ρυθμό (€1 δισ., σε σχέση με τα €4 δισ. του Φεβρουαρίου). Τα ΑΚ Χρηματαγοράς κατέγραψαν σημαντική αύξηση στις καθαρές εισροές τους, από €1 δισ. το Φεβρουάριο στα €15 δισ.

Οι μη-ΟΣΕΚΑ παρουσίασαν μία μείωση στις καθαρές πωλήσεις τους φθάνοντας τα €12 δισ., σε σχέση με τα €16 δισ. του Φεβρουαρίου . Τα special funds, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές (πχ. Συνταξιοδοτικά ταμεία), παρουσίασαν και αυτά μείωση στις καθαρές εισροές φθάνοντας τα €10 δισ., σε σύγκριση με τις εισροές των €16 δισ. του προηγούμενου μήνα.

Το Μάρτιο παρατηρήθηκε μία αύξηση στη αγορά των Ομολόγων λόγω της δεύτερης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ στο τέλος Φεβρουαρίου και την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στις αρχές Μαρτίου.
Ωστόσο, η ζήτηση των Μετοχικών ΑΚ εξακολούθησε να είναι χαμηλή, σηματοδοτώντας την ανησυχία των αγορών για τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις