Τα κρίσιμα σημεία για επενδύσεις  σε μέταλλα και αγροτικά εμπορεύματα

Τι προβλέπουν οι συντάκτες των FT για την αγορά. Δέκα κρίσιμα σημεία για την «εκρηκτική» αγορά πετρελαίου, τις επιχειρηματικές κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα και τα επίπεδα των αποθεμάτων σε μέταλλα και αγροτικά εμπορεύματα.
Δέκα tips για επενδύσεις στην αγορά εμπορευμάτων
Τα εμπορεύματα ως επένδυση

Οι επενδύσεις σε συμβόλαια εμπορευμάτων με πρόβλεψη ανόδου μόνο (long only), έγιναν της μόδας πριν μια δεκαετία, με το σκεπτικό ότι προσφέρουν προστασία από τον πληθωρισμό και αποδόσεις επιπέδου μετοχών, χωρίς να σχετίζονται άμεσα με τα χρηματιστήρια. Από αυτή την άποψη, η υπόσχεσή τους επαληθεύτηκε: Με τον πληθωρισμό χαμηλά, ο δείκτης Βloomberg Commodity Index έχει διολισθήσει 27% την τελευταία πενταετία ένα ταπεινωτικό αποτέλεσμα σε αντίθεση με τις μετοχές που εκτινάχθηκαν. Το 2015 περιμένουμε ότι θα αυξηθούν οι διαχειριστές κεφαλαίων που θα «προκαλέσουν» τους εμπορευματικούς δείκτες και ότι οι διεθνείς πρωτεύουσες θα παραμείνουν σιωπηλές όσον αφορά τα προβλήματα που δημιουργεί η κερδοσκοπία.

Ο παράγοντας OPEC

Η απόφαση του καρτέλ τον Νοέμβριο (απόφαση ουσιαστικά του de facto αρχηγού, της Σαουδικής Αραβίας) να κρατήσει σταθερή την παραγωγή στα 30 εκατ. βαρέλια, έθεσε σε οικονομικό κίνδυνο τα ασθενέστερα μέλη. Η Βενεζουέλα κινδυνεύει με χρεοκοπία και η οικονομία της Νιγηρίας έχει καταστραφεί, ενώ η Λιβύη και το Ιράκ βρίσκονται στα πρόθυρα εμφυλίου. Αν οι τιμές συνεχίσουν να πέφτουν θα πρέπει να προσέξουμε: Το πώς εξελίσσονται οι σχέσεις εντός του OPEC (για παράδειγμα όσον αφορά μια συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ή αυξημένη παραγωγή από το Ιράκ), το ποια μέλη θα «λυγίσουν» πρώτα, το πώς θα συνεχίσουν οι αραβικές χώρες τα επενδυτικά τους προγράμματα και το πώς θα αντιμετωπίσει ο OPEC τους παραγωγούς εκτός καρτέλ.

Η σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ

Θα αρχίσει να μειώνεται η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του 2015; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα εξαρτηθεί από μια σειρά παράγοντες. Οι μικρές και μεσαίες εταιρίες επαφίενται πολύ στο δανεισμό, αλλά σε ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών ίσως υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν τα σχέδια για τις αντλήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι περικοπές δαπανών και η τεχνολογική πρόοδος ίσως αυξήσουν την παραγωγή των πηγαδιών και κρατήσουν την κατάσταση σε καλά επίπεδα. Οι αναλυτές θα παρακολουθούν στενά τα στοιχεία για τα επίπεδα επενδύσεων, τα μεγέθη παραγωγής, τον αριθμό των πετρελαιοπηγών και τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Η Εθνική Λαϊκή Συνέλευση στην Κίνα

Οι αγορές εμπορευμάτων θα αναζητούν ενδείξεις για φιλο-αναπτυξιακή πολιτική στην Κίνα φέτος. Στο συνέδριο της λαϊκής εθνοσυνέλευσης στις 5 Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι νέοι επίσημοι οικονομικοί στόχοι καθώς και οι στρατηγικές μεταρρυθμίσεων. Θα ακολουθήσει το Συνέδριο Κεντρικών Οικονομικών Έργων τον Δεκέμβριο. Είναι και τα δύο πολύ κρίσιμες πολιτικές συναντήσεις, που θα δώσουν ενδείξεις για το επίπεδο της ανάπτυξης που επιζητούν οι ηγέτες της χώρας, καθώς επιζητούν την κατανάλωση και την καινοτομία στην οικονομία.

Οι Glentinto

Στις 12/2 η Rio Tinto θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματά της, που αναμένεται να συνοδεύονται με πρόγραμμα επαναγορών $4-$5 δισ. Αν όμως απογοητεύσει η επιστροφή ρευστού (είτε σε μέγεθος είτε όσον αφορά τους πόρους χρηματοδότησης) η Rio θα μείνει πάλι ευάλωτη σε μια νέα «επίθεση» εξαγοράς από την Glencore, που μετά τον Απρίλιο έχει δικαίωμα νέας προσφοράς.

Citi vs Mercuria

Το σκάνδαλο Qingdao στην Κίνα, έριξε βαριά σκιά στην αγορά μετάλλων το 2014. Η σκιά μπορεί να βαρύνει παραπάνω το 2015, αν το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας αποφανθεί υπερ της Mercuria στην διαμάχη της με την Citi σχετικά με συμφωνία χρηματοδότησης $270 εκατ. στην αγορά μετάλλων. Η απόφαση μπορεί να προκαλέσει νέα ανασύνταξη στο πώς αντιμετωπίζουν οι τράπεζες την δανειοδότηση στην αγορά εμπορευμάτων, στην περίπτωση που η αμερικανική τράπεζα δεν καταφέρει να αποζημιωθεί. Η απόφαση θα βγει στα τέλη του μήνα.

Η φυσική αγορά πετρελαίου της Morgan Stanley

Η αμερικανική τράπεζα υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την πώληση των δραστηριοτήτων φυσικής αγοράς στην Rosneft, αλλά όλοι περιμένουν να δουν την επόμενη κίνηση. Κατά ειρωνικό τρόπο, η κάθετη πτώση των τιμών πετρελαίου και η δραματική αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων (όπου τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια είναι φθηνότερα από τα μακροπρόθεσμα), σημαίνουν ότι η Morgan Stanley πιθανόν να ευνοηθεί από τις δραστηριότητές της στην αποθήκευση.

Το ρεάλ της Βραζιλίας

Εκτιμάται ότι η αγροτική παραγωγή της Βραζιλίας δεν θα πτοηθεί από την αδυναμία στις αγορές ζάχαρης, σόγιας και καφέ, όσο το εθνικό νόμισμα παραμένει αδύναμο. Σε πραγματικές αξίες, η ζάχαρη έχει διολισθήσει 11% από το υψηλό 2014 τον Μάρτιο αλλά 23% σε δολάρια. Η σόγια και ο καφές έχουν επίσης καλύτερη επίδοση σε ρεάλ. Οσο παραμένει ισχυρό το δολάριο, οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να πωλούν.

Συρρίκνωση στο πλεόνασμα χαλκού

Η διακοπή της λειτουργίας χαλυβουργιών στην Κίνα και η υποτονική ανάπτυξη στην αξιοποίηση της μεταλλευτικής δυνατότητας, υποχρέωσαν τους αναλυτές να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις για το πλεόνασμα χαλκού το 2014. Και ίσως χρειαστεί να τις υποβαθμίσουν ξανά, αν ανέβει η ζήτηση στην Κίνα. Θα παρακολουθούμε προσεκτικά τις κινήσεις της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού της Κίνας και τις επενδύσεις των παρόχων.

Αγροτικά εμπορεύματα

Η μακρά περίοδος άνθισης στις τιμές των σιτηρών πιθανόν να λήγει. Μετά από δύο χρόνια ανθηρής παραγωγής αραβοσίτου, σίτου και σόγιας, το «μαξιλάρι» στα αποθέματα δημητριακών αντιστοιχεί σήμερα στο 25% της ετήσιας διεθνούς κατανάλωσης, που είναι το υψηλότερο ποσοστό σε μια δεκαετία και πλέον, σύμφωνα με τον Food and Agriculture Organisation. Αυτό σημαίνει ότι ο, πιο ήπιος ακόμη, καιρός του 2015, δεν θα δώσει στα συμβόλαια των αγροτικών εμπορευμάτων την ίδια ώθηση που είχε δώσει το 2008, το 2010 ή το 2012 —τα τρία πρόσφατα χρόνια με αυξήσεις τιμών.

Τα άφθονα αποθέματα θεωρητικά θα έπρεπε να βοηθήσουν τους οίκους εμπορίας εμπορευμάτων, που τα σιλό αποθήκευσης και τα εργοστάσια επεξεργασίας τους είναι υπερπλήρη, αλλά η επιβράδυνση στις πωλήσεις από τους παραγωγούς και η αποδυνάμωση της ανάπτυξης της Κίνας, θα λειτουργήσουν αντίστροφα.

 

euro2day.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις