Η ΕΕ στηρίζει την ανάπτυξη κοινών «Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών» και στην Ελλάδα

Το έργο αυτό συμπληρώνει την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τα υφιστάμενα ΕΣΜ και θα συνεχίσει τις συναφείς δραστηριότητες, με στόχο την εναρμόνιση των ΕΣΜ σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
 

Στο πλαίσιο του προγράμματος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (TEN-T), η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει με σχεδόν 2 εκατ. ευρώ πρωτοβουλία 12 κρατών μελών της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, με στόχο να επιτευχθεί ευρωπαϊκή συναίνεση στον τομέα των κοινών «ευφυών συστημάτων μεταφορών» (ΕΣΜ) . Το έργο αυτό συμπληρώνει την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τα υφιστάμενα ΕΣΜ και θα συνεχίσει τις συναφείς δραστηριότητες, με στόχο την εναρμόνιση των ΕΣΜ σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι ευρωπαϊκοί φορείς και αρχές διαχείρισης του οδικού δικτύου συνεργάστηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EasyWay, για την προώθηση της εναρμόνισης και της διαλειτουργικότητας των ΕΣΜ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από μια σειρά έργων σχετικά με τα κοινά πρότυπα και διαδικασίες.

Το έργο EIP+ περιλαμβάνει την παρακολούθηση των κατευθυντήριων γραμμών ανάπτυξης της πρωτοβουλίας EasyWay, την αξιολόγηση του αντικτύπου των έργων ΕΣΜ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τη διάδοση βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

Θα παρέχεται επίσης υπηρεσία και εργαλείο υποστήριξης χρηστών για την περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας EasyWay. Το έργο αναμένεται να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία στον τομέα των ΕΣΜ, ειδικότερα σε σχέση με τα έργα για τα ΕΣΜ που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το πολυετές πρόγραμμα εργασιών TEN-T  2013.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το έργο επιλέχθηκε για χρηματοδότηση της ΕΕ με τη συνδρομή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το πολυετές πρόγραμμα εργασιών TEN-T 2013, προτεραιότητα «ευφυή συστήματα μεταφορών». Η εκτέλεση του έργου θα παρακολουθείται από τον INEA, τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το έργο θα ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις