«Καμπανάκι» για την αγορά γαλακτοκομικών από τις Copa-Cogeca

«Καμπανάκι» για την αγορά γαλακτοκομικών από τις Copa-Cogeca

COPA - COGECA,  Αγορά,  Αγροτική Οικονομία,  Γαλακτοκομικά,  Ευρώπη / EE,  Συνδικ/κές Οργανώσεις,  Συνεταιρισμοί
Η αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της δύσκολης κατάστασης της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων και η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, όπως η ακραία αστάθειά της, η αύξηση του κόστους παραγωγής και η εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου στο πλαίσιο της μελλοντικής ΚΑΠ, είναι στις προτεραιότητες του νέου προεδρείου της ομάδας εργασίας για τα γαλακτοκομικά των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-Cogeca.
Αναλυτικότερα, στις 9 Ιουλίου, οι Copa-Cogeca εξέλεξαν τον Mansel Raymond, από το Ηνωμένο Βασίλειο, ως νέος πρόεδρο της ομάδα εργασίας για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο κ. Raymond είναι σήμερα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Γαλακτοπαραγωγών του Ηνωμένου Βασίλειου, ενώ διατηρεί μια μεικτή εκμετάλλευση, 620 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, βοοειδών, προβάτων, συνδυαζόμενων καλλιεργειών και πατατών κοντά στο Letterston, του Pembrokeshire.
 
Επιπλέον, οι Copa-Cogeca εξέλεξαν ως αντιπροέδρους της ομάδας τον Φιλανδό Sami Antero Kilpelainen και τον ο Ιταλό Tommaso Mario Abrate. Ο κ. Sami Antero Kilpelainen σπούδασε αγροτική οικονομία και προέρχεται από την Ένωση Φινλανδών κατόχων γεωργικών και δασικών εκμεταλλεύσεων ΜΤΚ και τον Φιλανδικό Συνεταιρισμό Γαλακτοπαραγωγών. Ο κ. Tommaso Mario Abrate είναι πρόεδρος του Εθνικού Γαλακτοκομικού Τομέα για την ιταλική Αγρο-Συνεταιριστική Οργάνωση Confcooperative και έχει δικό του γαλακτοκομικό συνεταιρισμό που ενώνει πάνω από 300 παραγωγούς.

Όπως δήλωσε ο κ. Raymond «Οι γαλακτοπαραγωγοί συντελούν στην επισιτιστική ασφάλεια και τη διατήρηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές, αλλά αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις της αγοράς, με μείωση των τιμών του γάλακτος που δεν συμβαδίζουν πάντα με τις μεταβολές στην κατανάλωση. Λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, το οποίο σε ορισμένες χώρες υπερβαίνει τις τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί για το γάλα τους, και της περαιτέρω πτώσης των τιμών ο κλάδος οδηγείται σε μια παρόμοια κατάσταση με εκείνη που καταγράφηκε το 2009, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Οι γαλακτοπαραγωγοί δεν έχουν καν τη δυνατότητα να ανακάμψουν οικονομικά από την κρίση που έλαβε χώρα το 2009. Οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές παραγωγού στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Σλοβακία και πολλές άλλες χώρες, είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Συνεπώς, οι γαλακτοπαραγωγοί αντιτάσσονται σε περαιτέρω περικοπές τιμών του γάλακτος και απαιτούν επείγουσες αυξήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού».

Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, τόνισε «Επιπλέον, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, απευθύνουμε έκκληση για μια Κοινή Αγροτική Πολιτική που δεν θα προκαλέσει αύξηση του κόστους παραγωγής, ασκώντας πίεση στην παραγωγή ζωοτροφών της ΕΕ. Θέλουμε, επίσης, η τιμή παρέμβασης της ΕΕ για το βούτυρο και το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη να ενημερωθεί για να ληφθεί υπόψη το υψηλότερο κόστος παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση πρέπει επίσης να παραμείνει υποχρεωτική στην εφαρμογή της και όχι εθελοντική».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από τις αρχές του 2012, οι χαμηλότερες τιμές παραγωγού πιέζουν τα εισοδήματά τους. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία έχει επιδεινωθεί από τις λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες στην παγκόσμια αγορά. Ενώ οι Ευρωπαίοι μεταποιητές γάλακτος σε ορισμένες χώρες επωφελούνται από την αδύναμη θέση των παραγωγών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις