Η ΕΕ εγκρίνει 71 εκατ.ευρώ για μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επένδυση 71,4 εκατ. € από το Ταμείο Συνοχής για ένα μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Η κοίτη του ρέματος Εσχατιάς, από την πλατεία Ιλίου μέχρι την συμβολή αγωγού Ευπυρίδων, θα προσαρμοστεί ώστε να εξασφαλιστεί αντιπλημμυρική προστασία για το Ίλιον, τους Αγίους Αναργύρους, το Καματερό και τη Φυλή.

Το έργο έχει ως στόχο να διοχετεύσει το συγκεκριμένο τμήμα του ρέματος Εσχατιάς μέσα από ένα υπόγειο σύστημα σωληνώσεων. Προβλέπεται επίσης ένα άλλο έργο, πάνω από αυτό, το οποίο θα παρέχει ανέσεις στους κατοίκους αυτής της πυκνοκατοικημένης αστικής περιοχής της Αθήνας.

 

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής  Johannes Hahn δήλωσε: "Αυτό το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ένα καινοτόμο και απτό παράδειγμα βελτίωσης της καθημερινής ζωής των πολιτών μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και θα συμβάλει στην αναζωογόνηση αυτού του τμήματος της Αθήνας."

 

Το έργο αποτελεί τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας για ολόκληρο το ρέμα Εσχατιάς. Εκτιμάται ότι 116.000 κάτοικοι της περιοχής θα επωφεληθούν από αυτό το μέτρο αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ η υλοποίηση του έργου αναμένεται να δημιουργήσει 172 θέσεις εργασίας.

 

Η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανέλθει σε 71,4 εκατ. € ενώ το σύνολο της επένδυσης σε 84 εκατ. €.

 

Ιστορικό:

Το κύριο στοιχείο του έργου είναι ο εγκιβωτισμός της κοίτης του ρέματος Εσχατιάς σε ένα δίδυμο κλειστό  ορθογώνιο αγωγό 5x5. Το προτεινόμενο μήκος του αγωγού είναι 3,3 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από την πλατεία Ιλίου έως τη διασταύρωση με τον αγωγό Ευπυρίδων.  Συμπληρωματικά στοιχεία του έργου περιλαμβάνουν μια σιδηροδρομική γέφυρα και την εκ νέου ευθυγράμμιση / ανακατασκευή των διαφόρων δικτύων δημοσίων υπηρεσιών (αποχέτευση, ύδρευση, αγωγοί ομβρίων υδάτων).


Πρόκειται για ένα από τα λεγόμενα «μεγάλα έργα», με συνολική επένδυση (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) άνω των 50 εκατ. €, και ως εκ τούτου υπόκειται σε ειδική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ άλλα είδη των έργων εγκρίνονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις