Σε εξέλιξη η πώληση της ΕΒΖ

Σε «μάχη» για δύο, φαίνεται να εξελίσσεται ο διεθνής διαγωνισμός για την εκχώρηση του 82,33% της Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) Α.Ε., που έχει σε εξέλιξη και σύντομα αναμένεται να ολοκληρώσει η υπό εκκαθάριση ATEbank.

Στη διαδικασία συμμετέχουν συνολικά πέντε διεκδικητές του πωλούμενου ποσοστού, έχοντας υποβάλλει και τις απαραίτητες δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, ωστόσο, οι πληροφορίες των τελευταίων μερών συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι αυτοί που ήδη έχουν πάρει προβάδισμα, είναι η συνεταιριστική Cristal Union και η Polski Cukier.

Οι Γάλλοι και οι Πολωνοί εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι, καθώς σε αντίθεση με τη σερβική Sunoko, τη βουλγαρική Litex Commerce και την ελληνική «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία», όχι μόνο έδειξαν να προσεγγίζουν το διαγωνισμό με περισσή σοβαρότητα, αλλά φέρονται επίσης να διαθέτουν και την οικονομική επιφάνεια που απαιτεί ένα εγχείρημα με τέτοιες διαστάσεις.

Αυτό το διάστημα οι φάκελοι των «μνηστήρων» είναι στο στάδιο της αξιολόγησης εκ μέρους του συμβούλου ιδιωτικοποίησης και του εκκαθαριστή, ενώ υπάρχει επίσης και ανταλλαγή διευκρινιστικών ερωτήσεων και απαντήσεων, προκειμένου η οριστική απόφαση για την ανάδειξη του νέου ιδιοκτήτη, εφόσον κάποια από τις προσφορές κριθεί πως είναι ικανοποιητική, να ληφθεί κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το τοπίο εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει πιθανώς έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, οπότε και αναμένεται πως ο σύμβουλος κι ο εκκαθαριστής θα έχουν καταλήξει στην απόφασή τους.

Η πορεία του διεθνούς διαγωνισμού, εξάλλου, εξετάστηκε και στη συνάντηση που είχε χθες η διοίκηση της εισηγμένης ζαχαροβιομηχανίας με τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, με την προσοχή των συνομιλητών να εστιάζεται στο κατά πόσο ο νέος ιδιοκτήτης θα στηρίξει την εγχώρια παραγωγή ζάχαρης ή θα αξιοποιήσει μόνο την εμπορία με φασόν ζάχαρη.


πηγη:imerisia
Λ. Λιάμης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις