Συμφωνία ΕΕ-Ιράκ: ευκαιρίες για εμπόριο, ευκαιρίες για δημοκρατία

Η πρώτη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιράκ τίθεται σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ την Πέμπτη κι εμείς μιλήσαμε με τον εισηγητή, Ιταλό ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Mario Mauro, ο οποίος τονίζει τη σημασία της για την ανάπτυξη του Ιράκ και τον εκδημοκρατισμό της δοκιμαζόμενης χώρας.

Η συμφωνία αυτή είναι ικανή να δώσει στο Ιράκ κράτος Δικαίου, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα;
Είναι σαφές ότι το Ιράκ παραμένει σε δεινή κατάσταση. Σε αυτή τη συγκυρία οφείλουμε να δώσουμε στην οικονομία και την κοινωνία του Ιράκ πραγματικές ευκαιρίες. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις οικονομικές υποδομές και να εγγυηθούμε την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, για παράδειγμα τις θρησκευτικές διακρίσεις σε μια χώρα όπου υπάρχει ακόμα μεγάλη ένταση μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών μαζί με το θέμα της θέσης των χριστιανών. Η δραματική κατάσταση στη Συρία είναι δε ένας επιπλέον παράγων αστάθειας λόγω των προσφύγων που συρρέουν στο Ιράκ.

Όλα αυτά τα γνωρίζουμε πολύ καλά όμως είναι σημαντικό να σημειώσω ότι (με τη συμφωνία) ανοίγουμε νέους ορίζοντες για το λαό του Ιράκ, μέσα από το χρήμα και τις οικονομικές σχέσεις. Για μένα είναι ο καλύτερος τρόπος να στηρίξουμε την εκδημοκρατισμό της χώρας. Η θέση μας είναι απλή: παρέχουμε ευκαιρίες στην οικονομία και σαν αντάλλαγμα ζητάμε βελτίωση στο μέτωπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πότε θα δούμε ουσιώδεις αλλαγές στο Ιράκ;
Είμαστε στο μέσον μεγάλων συζητήσεων για την επιβολή κράτους δικαίου. Οφείλουμε να στηρίξουμε το διάλογο και να ενισχύσουμε την κοινωνία των πολιτών για να διασφαλίσουμε ότι τον πρώτο ρόλο στις συζητήσεις αυτές έχουν τα κόμματα. Πιστεύω ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε με θετικό πνεύμα όλες τις προτάσεις τους.

Οφείλουμε να μην ξεχνάμε πως στο παρελθόν και η Ευρώπη χρειάστηκε πολύ χρόνο για να πετύχει τη μετάβαση αυτή. Έχουμε πια 70 χρόνια ειρήνη αλλά κάθε μια μέρα που περνά αναζητούμε μεγαλύτερη σαφήνεια στο πολιτικό μας εγχείρημα.

Η κατάσταση στο Ιράκ δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε λίγα χρόνια. Είναι μια μακρά διαδικασία μέσα από την οποία μπορούμε να χτίσουμε πολύ γερή φιλία και αυτός, νομίζω, είναι ο στόχος μας.

Υπάρχει όμως έστω κάποιος εκδημοκρατισμός;
Νομίζω ότι υπάρχει. Ο λαός κοιτά μπροστά δεν θέλει τον πόλεμο. Όμως το Ιράκ είναι χώρα στην οποία μπλέκονται τεράστια συμφέροντα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και πιθανότατα η Τουρκία έχουν συμφέρον στην αποσταθεροποίηση της χώρας. Για το λόγο αυτό πρέπει να μείνουμε κοντά στους ιρακινούς φίλους μας και να δυναμώσουμε το διάλογο μέσα στη χώρα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις