«INTERNATIONAL GREEN WEEK 2013 »

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ –ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ «INTERNATIONAL GREEN WEEK 2013 » ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο όπου θα συμμετάσχει στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων «International Green Week 2013» θα υποδεχτεί την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στα ελληνικά περίπτερα της Έκθεσης την Καγκελάριο, κα Άνγκελα Μέρκελ και τη Γερμανίδα ομόλογό του κα Ilse Aigner.
Στόχος η ενίσχυση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη με στοχευμένες δράσεις αναδεικνύει τα ελληνικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα στις αγορές των χωρών της Ε.Ε και σε τρίτες χώρες. Ιδιαίτερα στη γερμανική αγορά, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος στη σειρά προορισμός των εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των εξαγωγών ελαιολάδου, κρασιών, ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων, φρούτων, λαχανικών κ.α.
Ειδικότερα για το ελαιόλαδο γίνεται μεγάλη προσπάθεια αξιοποίησης του δικτύου των ελληνικών εστιατορίων στη Γερμανία, καθώς και πρoώθησης του ελαιολάδου, μέσω των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης (μαγείρων, σεφ, εστιατόρων), στα μεγάλα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της χώρας.
Εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Γερμανία
Η Γερμανία είναι ο δεύτερος στη σειρά προορισμός των αγροτικών μας προϊόντων παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, με μερίδιο το 2011 12,9% στο σύνολο των αγροτικών εξαγωγών της χώρας μας. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ιταλία με μερίδιο 15,6%, ενώ μετά την Γερμανία ακολουθούν αρκετά χαμηλότερα, με μερίδιο 7,3% η Βουλγαρία και με 5,3% το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βασική κατηγορία εξαγωγών μας προς τη Γερμανία, καταλαμβάνοντας το 2011 ποσοστό 52,71% επί του συνόλου των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη γερμανική αγορά. Τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα της εν λόγω κατηγορίας είναι: κονσέρβες ροδάκινων, επιτραπέζια σταφύλια, σπαράγγια, αγγούρια, ελιές βρώσιμες, πορτοκάλια, καρπούζια, βερίκοκα, καθώς και διάφορα λαχανικά παρασκευασμένα.

Ενδεικτικά, σας παραθέτουμε στοιχεία από το Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής του ΥΠΑΑΤ για ορισμένα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα που παρουσιάζουν ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά στην εξαγωγική δραστηριότητα:

-στην κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων οι εξαγωγές ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία : άνοδος το 2008 κατά 21%, +3,2% το 2009, +4,6% το 2010 και περαιτέρω άνοδο 2,3% το 2011. Το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της κατηγορίας είναι η φέτα. Ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση, γιαούρτια και τυριά πρόβεια ή βουβαλίσια.

-στα ποτά την τελευταία διετία 2010-2011 παρατηρείται μια ανοδική εξέλιξη στις εξαγωγές της τάξεως του +4,1% κατ’ έτος. Εξάγουμε ως επί το πλείστον ούζο, κρασιά και άλλα οινοπνευματώδη ποτά μη κατονομαζόμενα.

-στην κατηγορία έλαια και λίπη οι εξαγωγές το 2008 ενισχύονται εντυπωσιακά κατά 42% ενώ το 2009 χάνουν σημαντικό μέρος και συρρικνώνονται κατά 14,8%. Όμως επανακάμπτουν πλήρως τη διετία 2010-2011 με άνοδο 20,2% και 2,1% αντίστοιχα. Βασικό προϊόν εξαγωγής είναι τα πυρηνέλαια και το παρθένο ελαιόλαδο.

-στα ψάρια και  τα παρασκευάσματα τους, η πορεία των εξαγωγών είναι μάλλον ελπιδοφόρα. Το 2008 ενισχύονται κατά 11,6%, το 2009 αυξάνονται περαιτέρω κατά 22,6%, ενώ τη διετία 2010-2011 καταγράφουν ανεπαίσθητες μειώσεις. Κύρια εξαγώγιμα προϊόντα είναι οι τσιπούρες, τα λαβράκια, οι πέστροφες και οι ρέγγες (σε αεροστεγείς συσκευασίες).
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις