Έντονο ενδιαφέρον για ελληνικές επενδύσεις στην Κένυα

 

 

 

Έντονο είναι το ενδιαφέρον από την πλευρά Ελλήνων επιχειρηματιών καθώς και επιχειρηματιών, φορέων, οργανισμών και υπουργείων της Κένυας για Ελληνικές επενδύσεις, ίδρυση μικτών εταιρειών (joint ventures), και μεταφορά τεχνογνωσίας. Εξ’ ίσου έντονο είναι το ενδιαφέρον από Κενυατικής πλευράς, σε ανώτατο επίπεδο για την προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας και της Ελληνικής γλώσσας.

Αυτά ήταν τα κύρια συμπεράσματα του διήμερου Hellas - Kenya Business Forum που πραγματοποιήθηκε 7 & 8 Νοεμβρίου 2013 στο ξενοδοχείο Intercontinental, από το Επίτιμο Προξενείο της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία.

Η διήμερη εκδήλωση είχε ως θέμα Επιχειρηματικές & Επενδυτικές Προοπτικές Συνεργασίας στους τομείς Εμπορίου, Κατασκευών, Υπηρεσιών, Αγροτικής Οικονομίας και Τουρισμού και περιελαμβάνε ενημέρωση του Ελληνικού και Κενυάτικου επιχειρηματικού κοινού από εκπροσώπους φορέων των δύο χωρών καθώς και συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με εκπροσώπους φορέων και οργανισμών της Κένυας.

 
Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης, η Υπουργός Ανατολικο - Αφρικανικών Υποθέσεων, Εμπορίου & Τουρισμού κα Phyllis J. Kandie, αφού έδωσε έμφαση στους εμπορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κένυας, ανέφερε ότι οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Κένυα είναι κατά περίπου 3 εκ. δολάρια περισσότερες από τις αντίστοιχες εισαγωγές κενυάτικων προϊόντων στην Ελλάδα.

Συνολικά, το 2012, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κένυας και Ελλάδας διαμορφώθηκαν στα περίπου 9 εκ. δολάρια.

Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης προσέλκυσε πλήθος κόσμου από τους τομείς του Εμπορίου, Κατασκευών, Υπηρεσιών και Αγροτικής Οικονομίας που έδειξε σημαντικό ενδιαφέρον για τις επενδύσεις, μεταφορά τεχνογνωσίας και επιχειρηματικές συνεργασίες (joint ventures) στη Κένυα. Την ημερίδα παρακολούθησαν, επίσης, πολλοί επιχειρηματίες που συμμετέχαν στην 1η Επιχειρηματική & Επενδυτική Αποστολή στην Κένυα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2013.

«Ταξιδέψτε, εμπορευτείτε, επενδύστε» ήταν η προτροπή της Υπουργού Ανατολικο-Αφρικανικών Υποθέσεων, Εμπορίου & Τουρισμού κας Phyllis J.Kandie προς τους Έλληνες επιχειρηματίες κατά την ομιλία της τη δεύτερη ημέρα της ημερίδας αφιερωμένης στον τουρισμό, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Ιούλιου Καίσαρα «ήλθον, είδον, ενίκησα». Η κα Kandie ανέπτυξε στους Έλληνες τουριστικούς επιχειρηματίες τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αν αποφασίσουν να επενδύσουν στην Κένυα και εξέφρασε την εκτίμησή της προς το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Στις 2 ημερίδες εισηγητές ήσαν:
  • η Υπουργός Ανατολικο - Αφρικανικών Υποθέσεων, Εμπορίου & Τουρισμού Phyllis J. Kandie
  • ο Πρέσβης κος Μιχαήλ Χριστίδης, Γενικός Διευθυντής Β’ Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ήταν και συντονιστής της πρώτης ημέρας της εκδήλωσης,
  • η Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία κα Josephine Gaita
  • ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Aθανάσιου Σκορδά, κ. Σεραφείμ Τσόκας, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας
  • Ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αναστάσιος Λιάσκος
  • η κα Βίκυ Πανταζοπούλου, Επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία.
     
  • ​Η κα Ruth Mwaniki, Chief Executive, Export Promotion Council.
  • Ο Κος Άρις Συγγρός, Πρόεδρος Invest in Greece.
  • Ο κ. Muriithi Ndegwa, Managing Director, Kenya Tourism Board.
  • Ο κ. Χρήστος Πάλλης, Πρόεδρος του ΕΟΤ
  • Ο κ. Kiprono Kittony, Chaiman of Kenya National Chamber of Commerce and Industry (KNCCI).
  • Ο κος Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας & Πρόεδρος Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).
  • Ο κος Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ).
  • Ο κος Γιώργος Ζησιμάτος, Εκπρόσωπος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
  • Ο κ. Fred Simiyu, Managing Director, Kenyatta International Convention Centre.
  • Η κα Καλλιόπη Ανδριοπούλου, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, EATA.
  • Ο κ. Allan Chenane, Chief Executive, Tourism Fund.
  • Ο κος Γιώργος Δρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ.
  • Ο κ. Kenneth Ombongi, Principal, Kenya Utalii College.
Προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας και Γλώσσας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε για την προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας στην Κένυα και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις σχολές τουρισμού, μέσω στοχευμένων εκδηλώσεων στην Κένυα, καθώς και για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας στα Πανεπιστήμια της Κένυας.

Ο πρύτανης του Kenya Utalii College,  Δρ Kenneth Ombongi αφού παρουσίασε το πανεπιστήμιο και τα προγράμματα σπουδών τόνισε ότι προσδοκούν να συνεργαστούν με αντίστοιχα Ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε προγράμματα τουρισμού με έμφαση στην Ελληνική Γαστρονομία.

Ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον

Έντονο είναι το ενδιαφέρον από την πλευρά της Κένυας για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα σε όλους τους τομείς. Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, η Κένυα εγγυάται στους επενδυτές συνταγματικά & νομοθετικά:

 
  • Την ασφάλεια όλων των επενδύσεων (αλλοδαπών & ημεδαπών).
  • Σαφές και σταθερό νομοθετικό πλαίσιο.
  • Ευέλικτο, ανοικτό σε νέες ιδέες και ξένες επενδύσεις τραπεζικό σύστημα.
  • Σταθερό και ιδιαίτερα ελκυστικό φορολογικό σύστημα, με ελέγχους που προστατεύουν τον υγιή ανταγωνισμό και εμποδίζουν την ύπαρξη καρτέλ.
Η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί τη συνέχεια της επιτυχημένης 1ης Ελληνικής Πολυκλαδικής Επενδυτικής & Επιχειρηματικής Αποστολής στο Ναϊρόμπι, που πραγματοποιήθηκε από 14 έως19 Σεπτεμβρίου 2013 με τη συμμετοχή περί των 50 μεγαλύτερων εταιρειών από όλο το φάσμα της Ελληνικής παραγωγής, μεταποίησης και υπηρεσιών.

Δεδομένου του τεράστιου ενδιαφέροντος που διαπιστώνεται τόσο από Έλληνες όσο κι από Κενυάτες επιχειρηματίες για συνεργασία και επενδύσεις σε όλους τους τομείς της παραγωγής, σύντομα πρόκειται να ανακοινωθεί η διοργάνωση της 2ης Επιχειρηματικής Αποστολής που προγραμματίζεται για τις αρχές του 2014.

Το γεύμα της ημερίδας προς τιμή όλων των συμμετεχόντων στην ημερίδα Τουρισμού ήταν χορηγία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ενώ το δείπνο προς τιμή της Κενυατικής πολυάριθμης αντιπροσωπείας ήταν χορηγία της εταιρείας BigSolar μέλος του Bitros Group.

 
Το πρόγραμμα των επίσημων επαφών της Υπουργού Ανατολικο-Αφρικανικών Υποθέσεων, Εμπορίου & Τουρισμού κας Phyllis J. Kandie.

Η Υπουργός Ανατολικών - Αφρικανικών Υποθέσεων, Εμπορίου και Τουρισμού της Δημοκρατίας της Κένυας κα Phyllis Jepkosgei Kandie κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα πραγματοποίησε επίσημες επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες και προέδρους οργανισμών.

Συγκεκριμένα πραγματοποίησε τις εξής συναντήσεις:

1. Με Πρόεδρο Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού κοινοβουλίου κ. Κώστα Τσιάρα και τον Αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας κ. Σπύρο Λυκούδη:

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε από την Ελληνική πλευρά ότι η  χώρα τηρεί μια συνεπής στάση θετικής προσέγγισης με την Κένυα, προβάλλοντας αυτήν την θέση σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς και κυρίως στην Ε.Ε.. Εκφράστηκε επίσης η ελπίδα ότι γρήγορα οι διμερείς σχέσεις στο επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, καθώς και στον τομέα του εμπορίου, της οικονομίας και του τουρισμού, σύντομα θα ενεργοποιηθούν πλήρως, προς όφελος και την πρόοδο των δύο λαών.

2.Με Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Σκορδά:

Στη συνάντηση συζητήθηκαν δυνατότητες ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς ειδικότερα του τουρισμού, των κατασκευών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

3. Με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη:

Συμφωνήθηκε η σύνταξη Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, το οποίο θα συντελέσει στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κένυας στους τομείς παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. Τη σύνταξη του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας θα επιμεληθούν εμπειρογνώμονες από τις δύο χώρες.

4. Με Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη:

Εκφράστηκε η βούληση των δυο χωρών για υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τουριστικό τομέα και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας για ιδιαίτερες μορφές τουρισμού, όπως είναι ο συνεδριακός τουρισμός και η κρουαζιέρα.

Η Υπουργός κα Kandie ζήτησε επίσης την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο αίτημα αυτό η κυρία Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.
 
 
5. Με Περιφερειάρχη Πελοπονήσου κ. Πέτρο Τατούλη:

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάπτυξη διμερών εμπορικών και πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Κένυας καθώς και στη μεταφορά τεχνογνωσίας στους τομείς των αγροτικών προϊόντων, του τουρισμού, των μεταφορών, των επενδύσεων και του πολιτισμού. Επίσης, συζητήθηκε επίσης η σύναψη συμφωνίας για τη διασύνδεση του λιμανιού του Γυθείου, το οποίο θα είναι σε πλήρη λειτουργία το 2014, με το λιμάνι της Μομπάσα της Κένυας, του μεγαλύτερου και σημαντικότερου λιμανιού της Ανατολικής Αφρικής.

6. Με τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς:

Η επίσημη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. είχε ως κύριο αντικείμενο, τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα θαλάσσιων μεταφορών, κρουαζιέρας και λιμενικών υποδομών.

Οι δύο πλευρές, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης συμφώνησαν μέσω της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κένυας στην Αθήνα να συγκροτήσουν κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων με κύρια θέματα: (α) τη συνεργασία των λιμενικών Αρχών Πειραιά και Mombasa για θέματα υποδομών και τεχνογνωσίας, (β) τα θέματα εμπορευματικών μεταφορών της Κένυας προς τις χώρες της Ευρώπης, μέσω της Πύλης του Πειραιά και (γ) συνεργασία σε θέματα κρουαζιέρας με ΟΛΠ Α.Ε. και MedCruise.

7. Με τη Διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών & Αλιείας Α.Ε.(ΟΚΑΑ):

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα διμερών εμπορικών σχέσεων, θέματα  συνεργασίας στη διακίνηση των νωπών προϊόντων  (οπωροκηπευτικών κρεάτων και αλιευμάτων) και μεταφοράς τεχνογνωσίας  στην οργάνωση, διοίκηση και διαχείριση πάρκων τροφίμων.

 
 Το ανεπίσημο πρόγραμμα της Υπουργού Ανατολικο-Αφρικανικών Υποθέσεων, Εμπορίου & Τουρισμού κας Phyllis J. Kandie και της πολυάριθμης αντιπροσωπείας της Κένυας.

Στα πλαίσια του ανεπίσημου προγράμματός της η Υπουργός Ανατολικο - Αφρικανικών Υποθέσεων, Εμπορίου & Τουρισμού Phyllis J. Kandie, συνοδευόμενη από την Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία κα Josephine Gaita και την κα Βίκυ Πανταζοπούλου, Επίτιμο Πρόξενο της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία, επισκέφθηκε τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, θαύμασε το Μουσείο της Ακρόπολης, και παρέστει στο Gala που παρέθεσε ο ΣΕΓΑΣ προς τιμή των ξένων Μαραθωνοδρόμων, καθώς και στον τερματισμό του κλασσικού Μαραθώνιου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, όπου οι 4 πρώτοι νικητές στους άντρες ήταν Κενυάτες αθλητές, ενώ η 1η γυναίκα νικητής ήταν επίσης από την Κένυα.

Τέλος η Υπουργός Ανατολικο - Αφρικανικών Υποθέσεων, Εμπορίου & Τουρισμού Phyllis J. Kandie, συνοδευόμενη από την κα Βίκυ Πανταζοπούλου, Επίτιμο Πρόξενο της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελληνική Δημοκρατία επισκέφθηκε την Τρίπολη, Σπάρτη, Γύθειο, διανυκτέρευσε στο ξενοδοχείο Ξεμόνι στο Οίτυλο, επισκέφθηκε την μαγευτική Μάνη, την Καλαμάτα, όπου γνώρισε την άριστη ποιότητα των κρασιών της γης του Νέστωρα που της προσφέρθηκαν από τον οινοποιό κ. Βαγγέλη Ξυγκώρο της γνωστής εταιρείας Οινομεσηνιακή.

Τέλος τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν την Ακρόπολη, το Μουσείο Ακρόπολης, ταξίδεψαν στην Ακροκόρινθο, στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, θαύμασαν τις ιστορικές Μυκήνες, ενώ απόλαυσαν το γεύμα τους στο ηρωϊκό Ναύπλιο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις