Γεωργικές Προειδοποιήσεις για το Φουζικλάδιο, Μηλιάς
Γεωργικές Προειδοποιήσεις για το Φουζικλάδιο, Μηλιάς

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ ΜΗΛΙΑΣ (Venturia inaequalis (Cooke) Wint.)

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές μυκητολογικές ασθένειες της μηλιάς. Σε υγρές χρονιές μπορεί να εξαπλωθεί επιδημικά και να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

• Να ενημερώνεστε από τα δελτία καιρού για τις επερχόμενες βροχοπτώσεις στην περιοχή σας. Προγραμματίστε επέμβαση έτσι ώστε να έχει στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό πριν τις βροχοπτώσεις.

• Το παθογόνο διαχειμάζει στα νεκρά – πεσμένα φύλλα στο έδαφος. Σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλάδων και το παράχωμα των πεσμένων φύλλων με όργωμα .

• Από τις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στους μηλεώνες και αχλαδεώνες στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας (Αλεξάνδρεια, Λουτρός, Καβάσιλα, Βέροια, Νάουσα, Γιαννιτσά, Γαλατάδες, Έδεσσα), διαπιστώθηκαν στο εργαστήριο ώριμα ασκοσπόρια.

• Τα ασκοσπόρια βλαστάνουν και προκαλούν προσβολές όταν παραμένουν υγρά για μερικές ώρες και σε θερμοκρασίες από 6ο C έως 26ο C. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται όταν τα σπόρια παραμείνουν υγρά συνεχόμενα για 28 ώρες στους 6 ο C, για 14 ώρες στους 10 ο C, για 9 ώρες στους 18-24 ο C ή για 12 ώρες στους 26 ο C.

• Σε υγρές περιοχές συνιστάται επέμβαση στο στάδιο της πράσινης κορυφής (C έως C3).

ΣΑΝ ΖΟΖΕ, Ψώρα του San José (Quadraspidiotus perniciosus, Homoptera: Diaspididae)

• Σε οπωρώνες με προσβολές από το κοκκοειδές συνιστάται επέμβαση με παραφινέλαια εναντίον της διαχειμάζουσας μορφής, στη διόγκωση των οφθαλμών έως το στάδιο της πράσινης κορυφής (B έως C3).

• Με την εφαρμογή αυτή επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και μία σημαντική μείωση των χειμερινών αυγών του κόκκινου τετράνυχου, καθώς και καταπολέμηση των διαχειμαζόντων μορφών του Ανθονόμου της μηλιάς (Anthonomus pomorum L., Coleoptera: Curculionidae) και της Βαμβακάδας της μηλιάς (Eriosoma lanigerum Hausmann, Homoptera: Aphididae).

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ ΑΧΛΑΔΙΑΣ (Venturia pirina Aderhold)

• Στις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στους αχλαδεώνες της περιοχής μας, διαπιστώθηκαν ώριμα ασκοσπόρια. Συνιστάται επέμβαση με εγκεκριμένα σκευάσματα στο στάδιο της πράσινης κορυφής (C3 έως D).

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις