Εχθροί και ασθένειες σε Μηλιά –Αχλαδιά - Kαρυδιά
Εχθροί και ασθένειες σε Μηλιά –Αχλαδιά - Kαρυδιά

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ : (Carpocapsa pomonella) ΜηλιάΑχλαδιά - Kαρυδιά

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις : Στις ορεινές περιοχές η 1η πτήση ξεκίνησε :

- Στην 1η πτήση ωοτοκεί σε φύλλα και καρπούς. - Τα νεαρό καρπίδιο στα μήλα είναι ευαίσθητο για προσβολή όταν φτάνει σε διάμετρο τα 2 εκ. και αρχίζει να χάνει το χνούδι του.

Οδηγίες :

- Ενδεικτικοί χρόνοι έναρξης αντιμετώπισης :

 Ορεινές περιοχές : 13 – 21 Μαΐου

 Προσαρμόστε την ημερομηνία αντιμετώπισης με βάση το υψόμετρο : στη Δαμάστα και πριν το Λιβάδι στις πρώτες συνιστώμενες ημέρες ενώ στα οροπέδια Λασιθίου, Λιβάδι Κρουσώνα προς τις τελευταίες.

- Να γίνεται καλή διαβροχή σε καρπούς και φύλλωμα.

ΣΕΖΙΑ : (Sesia myopiformis) (Μηλιά)

Γενικές πληροφορίες : Ξυλοφάγο έντομο που ωοτοκεί στους κορμούς και στους βραχίονες, κατά προτίμηση σε σχισμές, έλκη, τομές. Οι ωοτοκίες ξεκινούν αυτή την περίοδο και διαρκούν συνήθως μέχρι και τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο. Οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στο φλοιό, αναπτύσσονται στο ξύλο, παραμένοντας εκεί 1-2 έτη μέχρι την μεταμόρφωσή τους σε πεταλούδες.

Οδηγίες : - Συνιστάται κατά την περίοδο ωοτοκιών - εκκολάψεων των προνυμφών να προστατεύονται κατά διαστήματα οι κορμοί και οι βραχίονες με κατευθυνόμενο ψεκασμό και καλή διαβροχή. - Το ασβέστωμα των κορμών και των βραχιόνων δρα απωθητικά στην εναπόθεση αυγών. Εφαρμόζεται μόνο σε δέντρα με ξυλοποιημένο κορμό (ηλικίας άνω των δύο ετών).

Cacopsylla pyri Αχλαδιά

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις : Στο οροπέδιο Λιβάδι Κρουσώνα, την περίοδο αυτή, συνυπάρχουν ακμαία της ανοιξιάτικης πτήσης, αυγά και προνύμφες.

Οδηγίες αντιμετώπισης :

 Συνιστάται να γίνει έλεγχος για την παρουσία αυγών - προνυμφών στη νέα βλάστηση (πάνω και κάτω πλευρά των φύλλων). Ελέγχονται είκοσι (20) δέντρα → ένας ετήσιος βλαστός 30-50 εκ. ανά δέντρο. Εάν στους είκοσι (20) βλαστούς διαπιστώνεται συνολικά η παρουσία περισσοτέρων των τεσσάρων (4) προνυμφών να γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με την καρπόκαψα.

 Η ισορροπημένη λίπανση – θρέψη - άρδευση περιορίζει την έντονη τρυφερή βλάστηση η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της ψύλλας.

Ω Ι Δ Ι Ο : (Oidium farinosum) - (Μηλιά)

Γενικές πληροφορίες : - Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ασθένεια. - Οι νεαροί καρποί και η τρυφερή βλάστηση είναι ιδιαίτερα ευπαθείς.

Οδηγίες : - Στις μηλιές συνιστάται να γίνει αντιμετώπιση. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την καρπόκαψα.

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ : (Venturia inaequalis)-(Μηλιά) (Venturia pirina)-(Αχλαδιά)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις: - Οι χαμηλές ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις δεν ευνόησαν τον μύκητα. Τα συμπτώματα του μύκητα προς το παρόν περιορίζονται κυρίως σε αχλαδιές. Οδηγίες : - Απουσία νέων βροχοπτώσεων ανάγκη προστασίας έχουν οι καλλιέργειες που έχουν εμφανίσει ήδη συμπτώματα και μόνο σε περιόδους που σημειώνονται συνεχείς και έντονες δροσιές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις