Project ELIADA: Παρακολούθηση της εμφάνισης γλοιοσπορίου
Project ELIADA: Παρακολούθηση της εμφάνισης γλοιοσπορίου

Στο έργο «Ολιστική διαχείριση συνέργειας δάκου και γλοιοσπο ρίου στην παραγωγή και ποιότητα του ελαιόλαδου», με κωδικό Τ2ΕΔΚ-03634 και ακρωνύμιο ELIADA μελετάμε την αντιμετώπιση των παθογόνων που προκαλούν την ασθένεια του γλοιοσπορίου και επηρεάζουν την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου, καθώς και την πιθανή αλληλεπίδραση αυτών με την προσβολή από το δάκο της ελιάς. 

Σε συνέχεια της οριοθέτησης του δικτύου πειραματικών αγρών (ελαιώνες) για την παρακολούθηση του πληθυσμού του γλοιοσπορίου και του δάκου της ελιάς στην περιοχή της Λακωνίας πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δειγματοληψίες νεκρών ανθέων και βλαστών που εμφάνιζαν κάποιο έλκος από τους προαναφερθέντες αγρούς/ελαιώνες. Συγκεκριμένα συλλέχθηκαν από κάθε πειραματικό αγρό 50 άνθη και 50 βλαστοί, τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία, μεταφέρθηκαν με φορητό ψυγείο στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ακολούθως, έγινε προσπάθεια απομόνωσης των αιτιών που προκάλεσαν τις προαναφερθέντες ζημίες στα συλλεχθέντα άνθη και τους βλαστούς, αντιστοίχως.
Παράλληλα με τις δειγματοληψίες ανθέων και βλαστών σε κάθε πειραματικό αγρό έγινε τοποθέτηση/ανάρτηση παγίδων τύπου McPhail για την παρακολούθηση της πορείας του πληθυσμού του δάκου της ελιάς, Bactrocera oleae (Diptera: Tephritidae). Στις παγίδες αυτές προστέθηκε το κατάλληλο τροφικό ελκυστικό για την προσέλκυση των ενηλίκων του δάκου της ελιάς. Η παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου της ελιάς θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση για να εξάγει η ερευνητική ομάδα τα πορίσματά της.

Το έργο υλοποιείται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας με συντονιστή τον  κ. Νικόλαο Προκοβάκη, από την AVMap GIS ΑΕ με τον Δρ. Ανδρέα Βασιλόπουλο και από τη BASF με τον κ. Δημήτρη Σέρβη.  Σημαντική συνεισφορά στην εφαρμογή της ερευνητικής μεθοδολογίας στο έργο θα έχει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒΦΠ) και του Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις