Γαλλία: Μειώνονται οι καλλιέργειες ζαχαρότευτλων το 2023

Σε χαμηλό 14 ετών προβλέπεται ότι θα βρεθεί φέτος η καλλιέργεια ζαχαρότευτλων στη Γαλλία, παρά τις ευρωπαϊκές υψηλές τιμές.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τις αγορές σπόρων οι αγρότες αναμένεται να σπείρουν 6-7% λιγότερες εκτάσεις με ζαχαρότευτλα το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής της CGB, Nicolas Rialland.

Μια πτώση της σποράς κατά 6% θα συρρικνώσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις 378.000 εκτάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, όταν την περασμένη χρονιά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ανήλθαν στα 402.000 εκτάρια.

Το 2022 οι Γάλλοι αγρότες υπέστησαν καταστροφές στις καλλιέργειές τους λόγω της σοβαρής ξηρασίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η σοδειά να είναι μειωμένη κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ πριν δύο χρόνια είχε μειωθεί κατά περίπου 30%.

Οι ευρωπαϊκές τιμές ζάχαρης έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία ανεβάζουν τη μέση τιμή στο μπλοκ στα 655 ευρώ (695,28 δολάρια) ανά τόνο τον Δεκέμβριο, αυξημένη κατά 56% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις