Βαμβάκι: Επιστήμονες προσπαθούν να το μετατρέψουν από πολυετές σε ετήσιο φυτό

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Clemson αποφασίζουν πώς να αναπτύξουν ένα βαμβάκι υψηλότερης απόδοσης, καλύτερης ποιότητας, αλλάζοντας τη συνήθεια και τη μορφή ανάπτυξης των φυτών.

Με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο  Sachin Rustgi , οι ερευνητές εξετάζουν πώς η ρύθμιση ορισμένων γονιδίων μπορεί να μετατρέψει το βαμβάκι από πολυετές φυτό σε ετήσιο φυτό, καθώς και γονίδια που ελέγχουν τον αριθμό των βρακτίων, μικρές δομές που μοιάζουν με φύλλα που προστατεύουν τους ανθικούς οφθαλμούς του φυτού. , ή τετράγωνα, ενάντια στους σκώληκες και άλλα παράσιτα.

«Αυτή τη στιγμή, το βαμβάκι φυτεύεται και καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα πολυετές φυτό», δήλωσε ο Rustgi, επιστήμονας στο πρόγραμμα  Advanced Plant Technology Program στο Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης του Clemson's Pee Dee  (REC) κοντά στη Φλωρεντία της Νότιας Καρολίνας. «Εάν μπορούμε να αναπτύξουμε μια ετήσια ποικιλία για βαμβάκι, πιστεύουμε ότι οι αγρότες της Νότιας Καρολίνας θα ωφεληθούν βλέποντας ένα βαμβάκι υψηλότερης απόδοσης με υψηλότερης ποιότητας ίνες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βαμβακιού στον κόσμο   , παρέχοντας περίπου το 35% των παγκόσμιων εξαγωγών βαμβακιού τα τελευταία χρόνια. Στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των

Ηνωμένων Πολιτειών δείχνουν ότι σχεδόν  18 εκατομμύρια μπάλες  βαμβακιού παρήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021. 

Το βαμβάκι χρειάζεται από 130 έως 160 ημέρες  για να αναπτυχθεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα φυτά περνούν από διάφορα στάδια.

Οι ερευνητές εξετάζουν πώς τα φυτά χρησιμοποιούν περιβαλλοντικές και ορμονικές ενδείξεις για τη μετάβαση από τη βλαστική ανάπτυξη στην αναπαραγωγή. Η αναπαραγωγική ανάπτυξη αρχίζει 4 έως 5 εβδομάδες μετά τη φύτευση όταν σχηματίζονται τετράγωνα. Σε αυτό το στάδιο, τα βράκτια περιβάλλουν τα τετράγωνα.

Οι πολυετείς καλλιέργειες συνήθως αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα που μπορεί να έχουν περιορισμούς, όπως σύντομες περιόδους ανάπτυξης ή ξηρά κλίματα, ή όπου η ικανότητα των φυτών να έχουν πρόσβαση σε πόρους μπορεί να είναι περιορισμένη. Τα πολυετή φυτά  αποθηκεύουν  αποθέματα όπως υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες για να τα χρησιμοποιήσουν για αναγέννηση. Σε πολλά είδη φυτών, αυτή η διαδικασία παράγει μπουμπούκια ριζών και βλαστών που μπορούν να αναπτυχθούν σε νέα φυτά. Αυτό ονομάζεται «βλαστική αναπαραγωγή».

Λόγω της αναπτυξιακής του συνήθειας, το βαμβάκι συνεχίζει να προσθέτει βλαστική ανάπτυξη ταυτόχρονα με την αναπαραγωγική ανάπτυξη, εκτρέποντας την ενέργεια του φυτού μακριά από χνούδι και παραγωγή σπόρων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια ετήσια ποικιλία βαμβακιού θα βοηθήσει τα βαμβακερά φυτά να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια για να παράγουν χνούδι υψηλότερης ποιότητας με αποτέλεσμα περισσότερα κέρδη για τους καλλιεργητές.

Η ελπίδα είναι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης να οδηγήσουν σε μεθόδους αναπαραγωγής για την ανάπτυξη φυτών βαμβακιού ετήσιου τύπου.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις