Αναπτερώνονται οι ελπίδες για τους ελαιοκαλλιεργητές στην Ανδαλουσία

Μετά από μήνες προσμονής, η βροχή ήρθε επιτέλους στην Ανδαλουσία, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο. Ωστόσο, οι ελαφριές βροχές που έπεσαν στα νότια της Ισπανίας δεν ήταν αρκετές για να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενη ξηρασία, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου. 

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στη Χαέν, την πιο παραγωγική ελαιοπαραγωγική επαρχία της Ανδαλουσίας, οι υψηλές θερμοκρασίες και ο δυνατός ήλιος έκαναν την επανεμφάνισή τους μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες βροχής κατά την οποία έπεσαν λιγότερο από 100 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα ορεινά ανατολικά και δυτικά της επαρχίας φέρονται να δέχθηκαν τις περισσότερες βροχοπτώσεις και η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας, Aemet, προβλέπει λίγο περισσότερη βροχή τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των μετεωρολόγων και των ελαιοκαλλιεργητών θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας μήνας βροχών για να φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα το υδρολογικό έτος.

Αναμένονται περισσότερες βροχές τον Ιούνιο αλλά και το φθινόπωρο, βελτιώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές μιας καλής συγκομιδής στην Ανδαλουσία.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις της καταστροφικής ξηρασίας της Ισπανίας έχουν ήδη επιβαρύνει τους ελαιώνες και αναμένεται ότι η συγκομιδή δεν θα ανακάμψει πλήρως από περσινό ιστορικό χαμηλό.

Σύμφωνα με καταγραφές από την Aemet, κατά μέσο όρο 371 χιλιοστά βροχής έχουν πέσει σε ολόκληρη την Ισπανία από την αρχή του υδρολογικού έτους τον Οκτώβριο του 2022, 27% χαμηλότερη από τη μέση ποσότητα βροχής που αναμένεται από την Ισπανία.

Το μεγαλύτερο μέρος της νότιας και ανατολικής Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένων τριών από τις τέταρτες μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής ελαιολάδου (Ανδαλουσία, Καστίλλη-Λα Μάντσα και Καταλονία), έχει δεχτεί λιγότερα από 300 χιλιοστά βροχής το υδρολογικό έτος.

Ενώ τα ελαιόδεντρα μπορούν να επιβιώσουν με λιγότερα από 200 χιλιοστά βροχής ετησίως, τα περισσότερα ελαιόδεντρα για παραγωγή λαδιού απαιτούν μεταξύ 400 και 1,000 χιλιοστά ετησίως για βέλτιστη παραγωγικότητα.

Η βροχή επίσης δεν έχει πέσει ομοιόμορφα και δεν έχει ακόμη αυξήσει σημαντικά το επίπεδα υδροφορέων και ταμιευτήρων, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης που παρατίθενται από το τμήμα Jaén της Ένωσης Νέων Αγροτών και Αγροτών (Asaja), τα αποθέματα νερού σε όλη την Ισπανία βρίσκονται σε λίγο λιγότερο από το 50% της συνολικής τους χωρητικότητας.

Παρά τη βροχή, τα επίπεδα νερού στη λεκάνη του Γουαδαλκιβίρ, που βρίσκεται εν μέρει στην Ανδαλουσία, μειώθηκαν στο 23,8%, μείωση 0,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και σημαντικά κάτω από τα επίπεδα του περασμένου έτους και αυτά του μέσου όρου της δεκαετίας.

Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι 16 από τις 17 λεκάνες απορροής της Ισπανίας είναι κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Εν τω μεταξύ, δέκα είναι σε χαμηλότερη χωρητικότητα από πέρυσι.

Αμέσως μετά τις βροχοπτώσεις στα τέλη Μαΐου, οι τιμές του ελαιολάδου μειώθηκαν ελαφρά, αλλά έκτοτε επέστρεψαν στα υψηλά ρεκόρ, με τις προσδοκίες παραγωγής για το καλλιεργητικό έτος 2023/24 να είναι χαμηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο που υποδηλώνουν ότι θα έπρεπε να είναι.

Στην εβδομαδιαία έκθεσή του, το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας, Υδάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ανδαλουσίας είπε ότι ενώ πολλοί από τους ελαιώνες της περιοχής αρχίζουν να καρποφορούν, ένας σημαντικός αριθμός δέντρων Picual στην ανατολική Jaén δεν θα καρποφορήσει. 

Το περιφερειακό υπουργείο ανέφερε επίσης ότι σε ελαιώνες όπου είχε γίνει καρπόδεση, οι αγρότες έβλεπαν αισθητά μικρότερες ελιές, μερικές "το μέγεθος μιας κεφαλής καρφίτσας» και κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό "οι προσδοκίες δεν είναι καλές», ειδικά σε άλση γύρω από την Úbeda, την Baeza και τη Mancha Real όπου "η ανθοφορία ήταν κακή».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις