Ανάρσια και Φυλλοδέτης σε Ροδακινιές

ΦΥΛΛΟΔΕΤΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ (Adoxophyes orana Fischer von Rosslerstamm, Lepidoptera: Gelechiidae)

- Ο πληθυσμός του εντόμου, μετά την έναρξη της 2 ης πτήσης στις 15-18 Ιουνίου όπως περιγράφθηκε στο προηγούμενο δελτίο (No 35/20 Ιουνίου 2023), παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες σημαντική αύξηση σε όλες τις περιοχές.

- Οι περισσότερες ωοτοκίες υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 6-8 Ιουλίου.

- Οι περισσότερες εκκολάψεις (παρουσία των νεαρών προνυμφών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 9-11 Ιουλίου.

- Δίνοντας βαρύτητα στην καταπολέμηση του Φυλλοδέτη, ιδιαίτερα σε πιο όψιμες ποικιλίες, και κυρίως σε οπωρώνες με ιστορικό προσβολής, μπορεί να πραγματοποιηθεί επέμβαση σύμφωνα με τις παραπάνω ημερομηνίες, ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επίσης, προσοχή να δοθεί στον αριθμό ημερών αναμονής από την επέμβαση έως την συγκομιδή.

 - Προσοχή να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Επειδή η προσβολή των καρπών εντοπίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο ψηλότερο τμήμα της κόμης των δέντρων (2 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους και άνω), να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού οι κορυφές των δένδρων.

ΑΝΑΡΣΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ ΒΛΑΣΤΟΡΥΚΤΗΣ

( ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΡΟΔ ΑΚΙΝΙΑΣ) (Anarsia lineatella Zeller, Lepidoptera: Gelechiidae) (Grapholitha molesta Busck, Lepidoptera: Tortricidae)

- Η πτήση των εντόμων εμφανίζεται συνεχής, με αύξηση συλλήψεων το χρονικό διάστημα 1-3 Ιουλίου. Οι περισσότερες ωοτοκίες υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 7-9 Ιουλίου. Οι περισσότερες εκκολάψεις (παρουσία των νεαρών προνυμφών) υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 10- 13 Ιουλίου. Η επέμβαση για τον Φυλλοδέτη καταπολεμά αποτελεσματικά και την Ανάρσια και τον Βλαστορύκτη (Καρπόκαψα ροδακινιάς) (Grapholitha molesta Busck, Lepidoptera: Torticidae).

-Τα δεδομένα των συλλήψεων των εντόμων στις παγίδες προέρχονται από τις περιοχές της Πιερίας, της Ημαθίας και της Πέλλας. Τα θερμοκρασιακά δεδομένα υπολογισμού των ωοτοκιών και των εκκολάψεων των αυγών προέρχονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας. Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις