Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερα στρέμματα σόγιας το 2024

Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων σόγιας έχουν μειωθεί από το υψηλό σημείο των 17 δολαρίων, το οποίο σημειώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, στις τρέχουσες τιμές που κυμαίνονται τώρα κοντά στο επίπεδο των 13 δολαρίων. Αλλά υπάρχει μια υπόθεση που μπορεί να υποστηριχθεί ότι η σόγια έχει λαμπρό μέλλον.

Τι συνέβη

Το 2022, η παγκόσμια ζήτηση για σόγια, σογιάλευρο και σογιέλαιο ήταν φανταστική. Μόλις άρχισε ο πόλεμος, ο κόσμος άρχισε να ανησυχεί ότι οι προμήθειες σόγιας και ηλιέλαιου από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα κινδύνευαν, ωθώντας τις τιμές της σόγιας προς τα πάνω. Θα υπήρχε αρκετή παγκόσμια προσφορά για να καλύψει τη ζήτηση;

Το 2023, η παγκόσμια ζήτηση για σόγια, σογιάλευρο και σογιέλαιο παραμένει ισχυρή. Ωστόσο, παρόλο που σε διάφορες περιοχές του κόσμου που καλλιεργούν σόγια δεν σημειώθηκε πλήρες ρεκόρ παραγωγής σόγιας το 2023 (Αργεντινή και Ηνωμένες Πολιτείες), οι τιμές της σόγιας έχουν υποχωρήσει.

Ο λόγος που οι τιμές της σόγιας έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα από την κορυφή των τιμών του 2022 είναι ότι τα σιτηρά καλλιεργούνται και εξάγονται σε όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, παρόλο που ο πόλεμος συνεχίζεται. Επίσης, το 2023, η Βραζιλία καλλιέργησε μια μεγάλη σοδειά σόγιας ρεκόρ, η οποία εξήχθη γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Από την άποψη του μάρκετινγκ

Και ενώ η εικόνα της παγκόσμιας προσφοράς σόγιας παραμένει επαρκής προς το παρόν, με τα παγκόσμια τελικά αποθέματα να τείνουν σιγά-σιγά προς τα πάνω, η εικόνα των τελικών αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες λέει μια πολύ διαφορετική ιστορία περιορισμένων αποθεμάτων.

Στενά αποθέματα σόγιας στις ΗΠΑ

Από την πλευρά της προσφοράς, η έκθεση του USDA του Οκτωβρίου 2023 πρότεινε ότι για το καλλιεργητικό έτος 2023/24 καλλιεργήθηκαν 4,104 δισεκατομμύρια μπούσελ σόγιας στη χώρα αυτή. Αυτό ήταν μειωμένο από τα 4,27 δισεκατομμύρια μπούσελ το 2022/23 και από τα 4,465 δισεκατομμύρια μπούσελ το 2021/22.

Ισχυρή ζήτηση σόγιας στις ΗΠΑ

Από την πλευρά της ζήτησης, σχεδόν τα μισά από τα φασόλια σόγιας που καλλιεργούμε εξάγονται και τα άλλα μισά χρησιμοποιούνται για τη σύνθλιψη σόγιας. (Συγκεκριμένα, 1,755 δισεκατομμύρια μπούσελ προορίζονται για εξαγωγική ζήτηση, ενώ 2,3 δισεκατομμύρια μπούσελ θα χρησιμοποιηθούν για σύνθλιψη).

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα τελικά αποθέματα προσδιορίζονται στα πολύ χαμηλά 220 εκατομμύρια μπούσελ, τα οποία είναι μειωμένα από 268 εκατομμύρια μπούσελ το 2022/23 και από 274 εκατομμύρια μπούσελ το 2021/22.

Επίσης, είναι σημαντικό να δούμε ότι η αναλογία αποθεμάτων προς χρήση είναι στο 5,25%. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε γρήγορα τα υπάρχοντα αποθέματα.


Εξαγωγική ζήτηση

Εμβαθύνοντας περισσότερο στην ιστορία της ζήτησης, η πραγματικότητα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει μέρος της ζήτησης για εξαγωγές σόγιας από την πολύ ανταγωνιστική Βραζιλία. Μόλις πριν από ένα χρόνο, το USDA υπολόγιζε τη ζήτηση των ΗΠΑ για εξαγωγές σόγιας κοντά στα 2 δισεκατομμύρια μπούσελ έναντι 1,775 δισεκατομμυρίων μπούσελ σήμερα.

Ισχυρή εγχώρια ζήτηση σύνθλιψης

Ωστόσο, η ζήτηση σόγιας που συνεχίζει να αυξάνεται χάρη στην ισχυρή βιομηχανία σύνθλιψης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Σόγιας τον Νοέμβριο του 2022, "εκτιμάται ότι υπάρχουν 60 εργοστάσια σύνθλιψης σόγιας που λειτουργούν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτά τα 60 εργοστάσια μπορούν να χρησιμοποιήσουν περίπου 2,2 δισεκατομμύρια μπούσελ ετησίως... Μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για 23 επεκτάσεις εργοστασίων, οι οποίες θα προσθέσουν περίπου 750 εκατομμύρια μπούσελ ετησίως σε δυναμικότητα σύνθλιψης...

Από τις 23 ανακοινώσεις για εργοστάσια σύνθλιψης, οι 13 αφορούν νέες εγκαταστάσεις και οι 10 επεκτάσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο έχουν ολοκληρωθεί".

Λάβετε υπόψη ότι πριν από ένα χρόνο αυτές οι 60 εγκαταστάσεις σύνθλιψης σόγιας χρησιμοποιούσαν περίπου 2,2 δισεκατομμύρια μπούσελ σόγιας ετησίως και μόλις μέσα σε ένα χρόνο, χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση και τις πρόσθετες εγκαταστάσεις που τέθηκαν σε λειτουργία, η χρήση σόγιας για τη ζήτηση σύνθλιψης αυξήθηκε σε 2,3 δισεκατομμύρια μπούσελ από την έκθεση WASDE του Οκτωβρίου 2023.

Όσον αφορά το μέλλον, οι 23 επεκτάσεις εγκαταστάσεων, οι οποίες θα προσθέσουν περίπου 750 εκατομμύρια μπούσελ ετησίως σε δυναμικότητα σύνθλιψης, αναμένεται να ολοκληρωθούν από τώρα έως το 2025.

Απαιτούνται περισσότερα στρέμματα σόγιας στις ΗΠΑ

Τώρα, εδώ είναι μερικά πολύ απλά μαθηματικά: για να κερδίσουν επιπλέον 750 εκατομμύρια μπούσελ παραγωγής σόγιας, οι Αμερικανοί αγρότες θα πρέπει να φυτέψουν επιπλέον 14 εκατομμύρια στρέμματα σόγιας, υποθέτοντας 53,5 μπούσελ ανά στρέμμα (bpa) εθνική απόδοση. (Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του USDA, οι Αμερικανοί αγρότες φύτεψαν 83,6 εκατομμύρια στρέμματα σόγιας την άνοιξη του 2023, με απόδοση που εκτιμάται στα 49,6 bpa).

Προετοιμαστείτε

Λόγω της συνολικής ισχυρής ζήτησης για σόγια, η αγορά μπορεί να είναι ευαίσθητη σε οποιεσδήποτε αντιληπτές διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά. Θα εξετάσουμε εξονυχιστικά τις μετεωρολογικές προβλέψεις της Νότιας Αμερικής τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Εάν υπάρξουν ενδείξεις για λιγότερο από τέλειο καιρό είτε για τη Βραζιλία είτε για την Αργεντινή, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων σόγιας πιθανότατα θα ανταποκριθούν με υψηλότερες τιμές.

Από την πλευρά της ζήτησης, οι έμποροι θα παρακολουθούν με ανυπομονησία τις εβδομαδιαίες εκθέσεις για τις εξαγωγικές πωλήσεις, εξετάζοντας όχι μόνο τη ζήτηση για εξαγωγές σόγιας, αλλά και το αλεύρι σόγιας και το σογιέλαιο.  Οι μηνιαίες αναφορές για τη σύνθλιψη σόγιας θα εξεταστούν επίσης με μεγάλη λεπτομέρεια για να δούμε πώς οι αριθμοί σύνθλιψης εξελίσσονται από μήνα σε μήνα.

Τι λένε τα διαγράμματα;

Κοιτάζοντας ένα συνεχές εβδομαδιαίο διάγραμμα των προθεσμιακών συμβολαίων σόγιας του πρώτου μήνα, υπάρχουν ορισμένοι τεχνικοί δείκτες που μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχει βρεθεί ένα βραχυπρόθεσμο χαμηλό για τα προθεσμιακά συμβόλαια σόγιας. Τώρα, αυτοί οι τεχνικοί δείκτες δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι τιμές θα εκτοξευθούν κατ' ευθείαν προς τα πάνω, ούτε υποδεικνύουν πόσο ψηλά θα μπορούσαν να φτάσουν οι τιμές, αλλά υποδηλώνουν ότι ίσως έχει βρεθεί ένα χαμηλό.

Κοιτάζοντας το παρακάτω γράφημα, μπορείτε να δείτε ότι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου σημειώθηκε μια ανοδική βασική αντιστροφή για τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της σόγιας.

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων σόγιας διαπραγματεύτηκαν χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά οι τιμές διαπραγματεύτηκαν υψηλότερα και έκλεισαν υψηλότερα για την εβδομάδα.

Εποχιακά μοτίβα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το χαμηλό των τιμών κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου συνέπεσε επίσης με την ιστορική, εποχιακή τάση των προθεσμιακών συμβολαίων σόγιας να βρίσκουν χαμηλό συγκομιδής την 1η Οκτωβρίου. Όπως πάντα, οι επιδόσεις του παρελθόντος δεν είναι ενδεικτικές των μελλοντικών αποτελεσμάτων και αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί, ειδικά καθώς εισερχόμαστε στις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου.

Σημειώστε ότι στο εποχικό διάγραμμα κατά τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου, φαίνεται να υπάρχει ένα μείγμα απόψεων και κατευθύνσεων σχετικά με το πού κατευθύνονται οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων σόγιας.

Τα 5ετή και 30ετή μοτίβα τιμών υποδηλώνουν υψηλότερες τιμές στο μέλλον, ενώ το 15ετές μοτίβο υποδηλώνει πλάγιες έως χαμηλότερες τιμές για μερικές εβδομάδες.

Μεγάλο μέρος της πραγματικής δράσης των τιμών που θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες θα συνδεθεί πιθανότατα με:

* καιρικές προβλέψεις στη Βραζιλία,

* την πρόοδο της συγκομιδής στις Ηνωμένες Πολιτείες και

* την εξαγωγική ζήτηση για σόγια, αλεύρι σόγιας και σογιέλαιο.

Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, θα υπάρξουν πιθανώς πολλές διακυμάνσεις των τιμών της σόγιας. Πιθανόν να υπάρξουν στιγμές για να εκμεταλλευτείτε διάφορες ευκαιρίες τιμολόγησης και επίσης να διαχειριστείτε τον κίνδυνο. Ετοιμάστε τα σχέδια μάρκετινγκ σας και να είστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο τιμών μπορεί να εξελιχθεί.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις