ΑΚΚΕΛ: Διεκδικήσεις για τους αγρότες και κενό γράμμα στα eco schemes

Στην Αθήνα βρέθηκε ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, Βάκης Τσιομπανίδης, για να συμμετάσχει στο Συνέδριο του ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα, με καλεσμένους Προέδρους και εκπροσώπους εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, όπου μαζί με τους εκπροσώπους άλλων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων ξεκίνησε την δημιουργία εκλογικής συμμαχίας για τις Ευρωεκλογές και όχι μόνο.

Έχουμε εισέλθει σε μία περίοδο όπου οι πραγματικές αντικαθεστωτικές-αντισυστημικές δυνάμεις αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για πολιτική εκλογική συμμαχία, έχοντας πια τη γνώση του "τί είναι ποιός" μετά από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, όπου πολλοί και πολλά αποκαλύφθηκαν.

Ταυτόχρονα με το Συνέδριο ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, Κώστα Μπαγινέτα, για να προωθήσει την επίλυση μεγάλων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στους αγρότες η κυβερνητική πολιτική. Πρώτα από όλα ο Γ.Γ. δεσμεύθηκε ότι το Μέτρο 5.2 για αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, που χάθηκε από πλημμύρες και φωτιές, θα ισχύσει και για τον Έβρο εκτός από την Θεσσαλία που εφαρμόστηκε. Ώστε να αντικαταστήσουν το ζωικό κεφάλαιο και να φτιάξουν εκ νέου τους στάβλους με χρηματοδότηση 100%.  

Όσοι αγρότες έχουν πιστοποίηση βιολογικών από το παρελθόν είναι πολύ πιθανόν να πληρωθούν το νέο "πρασίνισμα" μαζί με την εξόφληση τον Δεκέμβριο. Όσοι έλαβαν λιγότερα χρήματα στην προκαταβολή θα αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημά τους αν είναι δικαιούχοι της αναδιανεμητικής ενίσχυσης με προϋπολογισμό 177 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή θα γίνει με την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης.

Επίσης κενό γράμμα συνεχίζουν να είναι τα περιβόητα eco schemes,για τα οποία όπως φαίνεται κανείς δεν γνωρίζει ούτε ποιά θα είναι, ούτε πως θα λειτουργήσουν, ούτε πόσα χρήματα θα επιφέρουν στους παραγωγούς και η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει κλειστή. Προβλέπουμε ότι οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να στραφούν στην εύκολη λύση της βιολογικής γεωργίας ή κτηνοτροφίας αλλά στον σχεδιασμό της ΚΑΠ προβλέπεται για το 2023 να ενταχθούν 5.456.290 στρέμματα στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) των βιολογικών. Αν ενταχθούν παραπάνω θα έχουμε μείωση της ενίσχυσης. Και το ΥΠΑΑΤ προσανατολίζεται να θεωρεί τους παλιούς πιστοποιημένους καλλιεργητές ως αυτοδικαίως ενταγμένους σε eco shemes ενώ δεν θα υπάρχει χώρος για νέους οι οποίοι και να εντάσσονται σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας δεν θα θα είναι ενταγμένοι σε eco shemes και θα πρέπει να επιλέξουν κάποιο άλλο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις