FT: Δεν εγκρίνει η ΕΚΤ το αίτημα Βαρουφάκη για έκδοση εντόκων 10 δισ. ευρώ

Η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να εγκρίνει την πώληση χρέους με αύξηση έκδοσης εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σκοπεύει να υιοθετήσει το αίτημα του Γ. Βαρουφάκη για επιπλέον έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσει η χώρα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της και να διασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Σύμφωνα με τους FT, την ίδια τύχη θα έχει και το συμπληρωματικό αίτημα για την άμεση επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων, που ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένα με την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας. Το αίτημα τέθηκε την Κυριακή το απόγευμα στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, κ. Μ. Σαπέν αλλά και στον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Π. Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή των Βρυξελλών.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φως της δημοσιότητας ενόψει της αυριανής συνάντησης του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Μ. Ντράγκι στην Φρανκφούρτη κατά την επίσκεψή του στην ΕΚΤ.  Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει αύριο το απόγευμα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Πρόκειται για μια "τεχνική" συζήτηση στην οποία αναμένεται ότι θα αποσαφηνιστεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA), δηλαδή στη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις