ΕΛΓΑ: προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις εκτιμήσεις των ζημιών

«Αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στις περιοχές ευθύνης του υποκαταστήματος της Πάτρας, όπως και στις περιοχές ευθύνης των υποκαταστημάτων όλης της χώρας, προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις εκτιμήσεις των ζημιών που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου τριμήνου που φέτος είναι πολύ έντονα και συγχρόνως να προχωρήσουν στη συγγραφή και κοινοποίηση των πορισμάτων για τις ζημιές που έγιναν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες αγρότες γι’ αυτό προσπαθούμε να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό οι πληρωμές των αποζημιώσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος σε σύσκεψη που έγινε στις εγκαταστάσεις της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, κ. Θανάσης Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο Διευθυντής  της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, κ. Μιλτιάδης Σταυρόπουλος  και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο κ. Έξαρχος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων για την πορεία της εκτίμησης των ζημιών και της κοινοποίησης των πορισμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού στις περιοχές ευθύνης του Υποκαταστήματος Πάτρας το 2014 έγιναν 10.751 δηλώσεις ζημιάς που κατανέμονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής: Π.Ε. Αχαϊας 2.616, Π.Ε. Ζακύνθου 39, Π.Ε. Ηλείας 3.863, Π.Ε. Κεφαλονιάς 79, Π.Ε. Κορινθίας 4.154.

Κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων σε συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε στην απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού να προχωρήσει η εφαρμογή προγράμματος ενεργητικής προστασίας και για τη ζωική παραγωγή με τη  επιχορήγηση των εμβολίων για ασθένειες που καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού κεφαλαίου.

«Έχουμε προτείνει την τροποποίηση του Νόμου ώστε να μπορούν να καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ δαπάνες για τον εμβολιασμό των ζώων. Ο στόχος είναι διπλός, πρώτον να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι και δεύτερον να αποφύγει ο ΕΛΓΑ τις πληρωμές αποζημιώσεων για ασθένειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με συστηματικούς εμβολιασμούς. Συγχρόνως πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως και άλλοι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι για την εφαρμογή όλων των προγραμμάτων πρόληψης για τις ασθένειες που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε η κάλυψη της ζωικής παραγωγής να είναι πλήρης, σε μία περίοδο που η κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Έξαρχος.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, κ. Παύλος Σατολιάς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θεωρούν πολύ σημαντική τη συμμετοχή του ΕΛΓΑ στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για τη σωστή υλοποίησή τους.  

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις