Άδεια μηχανημάτων αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων-ποτών

Οι επιχειρήσεις ή μεμονωμένοι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται αυτόματα μηχανήματα παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών πρέπει να τηρούν τις προϋποθέσεις του προς εγκατάσταση των μηχανημάτων χώρου και να διευκολύνουν τους ελέγχους των Υγειονομικών υπηρεσιών.
 
 
 Αυτό προβλέπει σχετική εγκύκλιος της ΓΓ Δημόισας Υγείας. Όπως αναφέρει, οι επιχειρήσεις ή μεμονωμένοι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται αυτόματα μηχανήματα κάθε κατηγορίας αδειοδοτούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά η Υγειονομική Διάταξη δεν καθορίζει με σαφήνεια την όλη διαδικασία της αδειοδότησης.  Οι Επιχειρήσεις ή Ιδιώτες που διαχειρίζονται μηχανήματα αυτόματης πώλησης για κάθε εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση τηρούν μαζί με τα αρχεία και επικαιροποιημένο τοπογραφικό σχέδιο όπου σημειώνονται οι θέσεις των εν λειτουργία μηχανημάτων δημιούργησε παρερμηνείες.
 
 
Η εγκύκλιος διευκρίνισε ότι «Σύμφωνα με τη νέα διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/8.10.2012/ΦΕΚ2718/τβ/2012) αντικείμενο της αδειοδότησης δεν είναι πλέον η κάθε μεμονωμένη μηχανή αυτόματης παρασκευής-πώλησης αλλά το φυσικό πρόσωπο (ιδιώτης ή επιχείρηση) που τη διαχειρίζεται».
 
 
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
 
 
Αριθ. πρωτ.: Γ1β/106842/30.1.2015
Άδεια λειτουργίας μηχανημάτων αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών
Κατηγορία: Λοιπά
Αθήνα 30 /1 /2015
Αριθ.Πρωτ.Γ1β/106842
Σχετ.110757, 105909/2014
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ 
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΑΣ 
ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ και ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
 
Ταχ. Δ/νση: Αριστοτέλους 17
Ταχ. Κώδικας: 10433 Αθήνα
FAX: 2132161341
Πληροφορίες: Γ. Αναγνωστοπούλου
Τηλέφωνο: 2132161341
 
ΘΕΜΑ: Άδεια λειτουργίας μηχανημάτων αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών.
 
ΣΧΕΤ: Α) Η Υ.Δ Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/8.10.2012/ΦΕΚ2718/τβ/2012) «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις … και άλλες Διατάξεις».
Β) Το αρ. πρωτ. Υ1γ/Γ.Π/45577/27-5-2013 έγγραφό μας.
Γ) Το αρ. πρωτ. Οικ.6757/3-12-2014 έγγραφο του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου του Βορείου Τομέα Αθηνών.
Δ) Το από 5/12/2014 έγγραφο της Ομόρρυθμης Εταιρείας «...... Ο.Ε» με δ.τ «........ » προς το γραφείο Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας.
 
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών (Γ και Δ) που έχουν αποσταλεί στην υπηρεσία μας, σχετικά με διευκρινήσεις, για θέματα αδειοδότησης ή μη, για την εγκατάσταση και λειτουργία μηχανημάτων αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών σε διάφορους χώρους, σας γνωρίζουμε ότι:
 
Σύμφωνα με την ανωτέρω σχετική (Α) Υγειονομική Διάταξη τα μηχανήματα αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών υπάγονται στην κατηγορίας ΙΙ – Αποθήκευση – Διανομείς Και Μεταφορείς.
 
Οι όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ανωτέρω επιχειρήσεων ορίζονται στο άρθρο 12, παράγραφος γ της σχετικής (Α) Υ.Δ.
 
Ειδικότερα:
 
1. Δίδεται ορισμός των μηχανημάτων αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων ή/και ποτών ως « μηχανήματα τα οποία μπορούν να συντηρούν στις ενδεικνυόμενες κατά περίπτωση συνθήκες (προσυσκευασμένα) ή/και να αναμιγνύουν και να διαθέτουν τα ανωτέρω μετά από εντολή που δίδεται με κέρμα ή άλλο τρόπο».
 
2. Στη παράγραφο γ1, καθορίζονται οι προϋποθέσεις του προς εγκατάσταση των μηχανημάτων χώρου και στη παράγραφο 2γ, καθορίζονται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων ή μεμονωμένων ιδιωτών που εκμεταλλεύονται τα μηχανήματα αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών, καθώς και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα μηχανήματα αυτά.
 
3. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι: «Οι επιχειρήσεις ή μεμονωμένοι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται αυτόματα μηχανήματα κάθε κατηγορίας αδειοδοτούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία» (παράγραφο γ3). Στο σημείο αυτό η Υγειονομική Διάταξη δεν καθορίζει με σαφήνεια την όλη διαδικασία της αδειοδότησης και σε συνδυασμό με την τελική αναφορά αυτής ότι, οι Επιχειρήσεις ή Ιδιώτες που διαχειρίζονται μηχανήματα αυτόματης πώλησης για κάθε εγκατάσταση ή μετεγκατάσταση τηρούν μαζί με τα αρχεία και επικαιροποιημένο τοπογραφικό σχέδιο όπου σημειώνονται οι θέσεις των εν λειτουργία μηχανημάτων δημιούργησε παρερμηνείες.
 
Με το ανωτέρω σχετικό (Β) έγγραφό μας, η υπηρεσία μας διευκρίνισε ότι «Σύμφωνα με τη νέα διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/8.10.2012/ΦΕΚ2718/τβ/2012) αντικείμενο της αδειοδότησης δεν είναι πλέον η κάθε μεμονωμένη μηχανή αυτόματης παρασκευής-πώλησης αλλά το φυσικό πρόσωπο (ιδιώτης ή επιχείρηση) που τη διαχειρίζεται.
 
Οι επιχειρήσεις ή μεμονωμένοι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται αυτόματα μηχανήματα παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών πρέπει να τηρούν τις προϋποθέσεις του προς εγκατάσταση των μηχανημάτων χώρου και να διευκολύνουν τους ελέγχους των Υγειονομικών υπηρεσιών».
 
Κατά τη διάρκεια εφαρμογής των δύο χρόνων της ισχύουσας Υγειονομικής Διάταξης αποδείχτηκε η μη τήρηση των ανωτέρω.
 
Για επίλυση και ενιαία αντιμετώπιση του θέματος σας γνωρίζουμε ότι:
 
Όταν ο φορέας διαχείρισης εγκαθιστά ένα ή και περισσότερα μηχανήματα αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών, σε μία ή και περισσότερες θέσεις εντός της ιδίας επιχείρησης ή του ιδίου χώρου εγκατάστασης, απαιτείται ενιαία άδεια λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις προϋποθέσεις του χώρου εγκατάστασης όσο και των μηχανημάτων αυτόματης παρασκευής-πώλησης
 
Όταν όμως ο φορέας διαχείρισης εγκαθιστά ένα ή περισσότερα μηχανήματα αυτόματης παρασκευής-πώλησης τροφίμων και ποτών εντός διαφορετικών επιχειρήσεων ή χώρων εγκατάστασης απαιτείται ξεχωριστή άδεια για κάθε χώρο εγκατάστασης και για το σύνολο των μηχανημάτων.
 
 
 
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις