«Πράσινο φως» για τη δημιουργία φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα

 «Πράσινο φως» για τη δημιουργία Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στην Δυτική Ελλάδα έδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, την τελευταία για το 2015 που πραγματοποιήθηκε στη νέα αίθουσα στο ισόγειο της έδρας της Περιφέρειας στην Πάτρα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα υπογράψει για το έργο αυτό, Προγραμματική Σύμβαση με το ΤΕΕ (τμήματα Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας) και την ΔΕΠΑ Α.Ε., ενώ είναι προφανές ότι η δημιουργία δικτύων Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποτελεί τόσο συνέχεια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, όσο και απαραίτητη προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. 

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ελήφθη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με το ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι ότι η ανάπτυξη χρειάζεται και ενεργειακούς πόρους, εξερεύνησαν όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα αναζητώντας όλα τις συμφέρουσες λύσεις καταλήγοντας στη συγκεκριμένη, δηλαδή στη Δημιουργία Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας οι θεσμικοί (Περιφέρεια), επιστημονικοί και τεχνολογικοί φορείς (ΤΕΕ) και η ΔΕΠΑ με έναν κοινό αναπτυξιακό στόχο, μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάνοντας με αυτή την Προγραμματική Σύμβαση, την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την έλευση του φυσικού αερίου ώστε να θέσουμε την Περιφέρειά μας σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό περιβάλλον. Στοχεύουμε όλοι μαζί στην κινητοποίηση όλων των δυνάμεών μας και να βγούμε μπροστά» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως έχει ήδη γίνει μία αθόρυβη δουλειά αλλά πολύ αποτελεσματική.

Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης: «Μέσω του Ενεργειακού Σχεδιασμού, όπως γίνεται αντιληπτό, τίθεται ουσιαστικό ζήτημα Περιφερειακής Συνοχής, μιας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει, ίσως, η τελευταία για την οποία δεν υπάρχει άμεσο χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση του Ενεργειακού Ισοζυγίου σε μια περίοδο όπου η ανάσχεση της ύφεσης και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης αποτελούν πρώτη προτεραιότητα».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής στην εισήγησή του τόνισε πως «η σύμβαση αυτή αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία με την ανάπτυξη εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας συμπιεσμένου ή και υγροποιημένου φυσικού αερίου προκειμένου να επιτευχτεί η διείσδυση του αερίου σε περιοχές εκτός δικτύων μεταφοράς ή διανομής, καθώς και για την προώθηση της χρήσης του ως καυσίμου για αυτοκίνητα, φορτηγά και πλοία, δεδομένης ιδίως της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στον τομέα της ναυτιλίας. Ο σχεδιασμός αυτός βρίσκεται ήδη εγκεκριμένος από την ΔΕΠΑ Α.Ε αποτελώντας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ΠΔΕ να εκμεταλλευτεί την θετική συγκυρία που παρουσιάζεται ενόψει και της νέας προγραμματική περιόδου 2014-2020».

Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης επεσήμανε πως βάσει των μέχρι τώρα ερωτηματολογίων που έχουν συμπληρωθεί από τις επιχειρήσεις «με τη χρήση του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να εξοικονομούνται περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία ενδεχομένως και να χρησιμοποιούνταν για επιπλέον επενδύσεις στην Δυτική Ελλάδα», ζητώντας από όλους να «συμβάλλουμε ώστε αυτό το έργο να υλοποιηθεί προς όφελος όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Στο ίδιο κλίμα και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Ρόκος, ο οποίος τόνισε πως είναι «πρόδηλα τα θετικά αποτελέσματα που αναμένεται να έχει μία τέτοια μελέτη για την Περιφέρειά μας και την επιχειρηματικότητα».

Στην προσπάθεια αυτή της Περιφέρειας, συμμετέχει η Δ.ΕΠ.Α, η οποία αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προοπτική επέκτασης της εμπορικής της δραστηριότητας σε περιοχές της χώρας που δεν γειτνιάζουν στην παρούσα φάση από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, το ΤΕΕ ως ο συνταγματικά θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος του Κράτους διαθέτει την απαιτούμενη επιστημονική επάρκεια και εμπειρία και αποδεδειγμένες ικανότητες και εξειδικευμένες γνώσεις στην εκπόνηση μιας τέτοιας στρατηγικής έρευνας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως ο κατεξοχήν φορέας στρατηγικού σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και υποδομών, που προωθεί διαχρονικά πολιτικές που εδράζονται στην ενεργειακή επάρκεια της παραγωγικής βάσης και του κοινωνικού ιστού της, στην περιοχή ευθύνης της.

Η Προγραμματική Σύμβαση που θα υπογραφεί θα συνεισφέρει στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητας, αλλά και της βιωσιμότητας Δημιουργίας Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στη περιοχή, και ειδικότερα η έρευνα αφορά τον προκαταρκτικό τεχνικό προσδιορισμό και την εκτίμηση βιωσιμότητας για την δημιουργία εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας συμπιεσμένου ή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην επικράτειά της.  Η τεκμηρίωση αυτή πρόκειται να αποτελέσει ένα επιστημονικό εργαλείο για λήψη πολιτικών αποφάσεων, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στο να γίνει πιο ρεαλιστικός και οριοθετημένος ο Ενεργειακός προγραμματισμός για την έλευση του Φυσικού Αερίου στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τα αρμόδια όργανα και τους φορείς, στο πλαίσιο της αειφόρου βιώσιμης ανάπτυξης και του γενικότερου αναπτυξιακού οράματος της Περιφέρειας Αρχής.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις