ΓΕΩΤ.Ε.Ε.:«Δασικοί Χάρτες και Εθνικό Κτηματολόγιο»

Με αφορμή την Προκήρυξη, από την Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε, του διαγωνισμού για την κτηματογράφηση των υπολειπόμενων περιοχών της χώρας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) επισημαίνει τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν και μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία και τη νέα αυτή προσπάθεια υλοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου

Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. οφείλει να τονίσει, για ακόμη μια φορά, ότι η έλλειψη κυρωμένων Δασικών Χαρτών για το σύνολο της επικράτειας, αποτελεί τροχοπέδη για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, του οποίου το Δασολόγιο, πέρα από συνταγματική επιταγή, είναι προαπαιτούμενο. Επιπλέον, υπονομεύει την προσπάθεια επίτευξης του στόχου για ολοκλήρωση, έως το έτος 2020, της διαδικασίας κτηματογράφησης της χώρας, που σημειωτέον αποτελεί εθνική δέσμευση.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι, χωρίς την ύπαρξη κυρωμένων των Δασικών Χαρτών, το Ελληνικό Δημόσιο δεν δύναται να υποβάλλει δήλωση ιδιοκτησίας στα πλαίσια της κτηματογράφησης μιας περιοχής, δεδομένου ότι δε γνωρίζει την περιουσία του, δηλαδή το σύνολο, σχεδόν, του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, που οφείλει, με βάση το Σύνταγμα, να διαχειρίζεται και να προστατεύει. 

Το γεγονός αυτό καθιστά ατελέσφορη τη διαδικασία της κτηματογράφησης, αυξάνοντας παράλληλα κατακόρυφα το κόστος της, λόγω της αναμενόμενης, σε δεύτερο στάδιο, υποβολής μεγάλου αριθμού δηλώσεων ιδιοκτησίας και ενστάσεων επί των δασικών εκτάσεων.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις