Στη Βουλή των Ελλήνων ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Σπυρίδων Μάμαλης, παρευρέθη στη Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο της διαδικασίας ακρόασης των φορέων επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», το οποίο περιλαμβάνει και διατάξεις σχετικά με την επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε ότι οι διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου όχι μόνο δεν επισπεύδουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, αλλά αντίθετα υπονομεύουν το έργο. Διαφώνησε επί της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ επισήμανε ότι οι διατάξεις που εισάγει τελικό στόχο έχουν όχι την καταγραφή και προστασία της δημόσιας περιουσίας αλλά τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων. Επίσης, στηλίτευσε τις κατηγορίες του Υπουργού για τους δασολόγους δημοσίους υπάλληλους και του ζήτησε να ανακαλέσει. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο κ. Μάμαλης απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών εξήγησε ότι σήμερα έχει κυρωθεί μόνο το 1% των δασικών χαρτών διότι δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ανάρτηση των δασικών χαρτών παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσιρώνη, όπως δεν έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών για το υπόλοιπο της χώρας. Επίσης τόνισε ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (Νόμος 3889/2010) είναι επαρκές και ζήτησε συγκεκριμένες προσθήκες ώστε να γίνει πιο λειτουργικό όπως η προσθήκη, στο ήδη υπάρχοντα νόμο, της υποχρεωτικής συμμετοχής δασολόγου της οικίας Διεύθυνσης Δασών στην Ομάδα Διοίκησης του Έργου, που συνίσταται με απόφαση της ΕΚΧΑ ΑΕ, με αντικείμενο τη συμμετοχή του στις εργασίες επίβλεψης των εργασιών κατάρτισης του δασικού χάρτη των περιοχών αρμοδιότητας της Διεύθυνσής του, ώστε να υπάρξει ενεργός συμμετοχή των Δασικών Υπηρεσιών στο όλο έργο. Τέλος, επεσήμανε ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εάν δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο των Δασικών Χαρτών.

Σχετικά με τα υπόλοιπα σημεία του Σχεδίου Νόμου τόνισε, τόσο στην αρχική του τοποθέτηση όσο και στη συνέχεια, ότι μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα εφόδια, η αύξηση του ΦΠΑ στα ζώντα ζώα, η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, καθώς και η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης οδηγούν αυτομάτως στην αύξηση του κόστους παραγωγής των γεωργικών προϊόντων. Τέλος, ζήτησε να θεσπιστούν μέτρα που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Αγροτικής Οικονομίας και όχι το αντίθετο, ενώ τόνισε ότι το Επιμελητήριο είναι πρόθυμο να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.

  Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Δ.Υ. και μέλος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Ν. Μπόκαρης επεσήμανε ότι από το 1998 έως σήμερα ψηφίστηκαν τέσσερα νομοσχέδια και άλλες τόσες και παραπάνω βελτιώσεις και τροποποιήσεις των νομοσχεδίων, χωρίς όμως το έργο να έχει ολοκληρωθεί. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Ο Νόμος του 1998 δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ, ενώ το 2011 χρηματοδοτήθηκε ο Νόμος 3889/2010 και πραγματοποιήθηκε το 50% των δασικών χαρτών οι οποίοι όμως μένουν σε εκκρεμότητα μέχρι σήμερα. Το 2014 άλλαξε ο νόμος και η αρμοδιότητα δόθηκε στην ΕΚΧΑ, ενώ σήμερα ξαναγυρνάμε στην κατάσταση του 1998 και επανεμπλέκονται οι Δασικές Υπηρεσίες οι οποίες όμως έχουν εμφανή αδυναμία. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Στο σημείο αυτό, σε απάντηση της αιχμής εναντίον των δασικών υπαλλήλων, τόνισε ότι μέχρι στιγμής κανένας υπάλληλος δασολόγος δεν έχει κατηγορηθεί και τιμωρηθεί.

Τέλος, για τα άρθρα 23 και 24, ο κ. Μπόκαρης επεσήμανε ότι ο νόμος για τους δασικούς χάρτες δεν τακτοποιεί αυθαίρετα αλλά καταγράφει την κατάσταση του 1945 και τη σημερινή κατάσταση και ανάμεσα σε αυτές τις δύο γραμμές καταγράφει ότι παρανομία, παρατυπία ή αλλαγή έχει γίνει στα Δασικά Οικοσυστήματα.

 Αναλυτικότερα, μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτησή του Προέδρου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στη Βουλή των Ελλήνων και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των βουλευτών, τόσο του κ. Μάμαλη όσο και του κ. Μπόκαρη, ΕΔΩ, καθώς και να διαβάσετε τις επισημάνσεις που κατέθεσε το Επιμελητήριο στη Βουλή των Ελλήνων επί του Σχεδίου Νόμου ΕΔΩ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις