Ψεκασμός για την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη της ελιάς

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας σε συνεργασία με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών ανακοινώνει ότι ξεκίνησε η πτήση της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη της ελιάς στις πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές. Επειδή οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη δραστηριότητα του εντόμου συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς της Π.Ε. Σερρών να προβούν τις επόμενες μέρες σε ψεκασμό με κάποιο εγκεκριμένο σκεύασμα για την προστασία του ελαιοκάρπου ως εξής:

-6 - 11 Ιουνίου στις πρώϊμες και μεσοπρώϊμες περιοχές
-11 – 16 Ιουνίου στις όψιμες περιοχές

Να σημειωθεί ότι πρώιμες περιοχές θεωρούνται η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βισαλτίας έως και το αγρόκτημα του Καλοκάστρου του Δήμου Ηράκλειας, όψιμες θεωρούνται οι περιοχές  του Δήμου Σιντικής και οι ορεινές - ημιορεινές περιοχές της Π.Ε. Σερρών ενώ μεσοπρώιμες περιοχές θεωρούνται όλες οι υπόλοιπες.

Σε κάθε περίπτωση, το κριτήριο πρωιμότητας και οψιμότητας σε κάθε περιοχή πρέπει να γίνεται με βάση το βλαστικό στάδιο της ελιάς, ψεκάζοντας όταν ο καρπός της ελιάς έχει αποκτήσει μέγεθος 3 – 5 χιλιοστά. Στις επιτραπέζιες ελιές συνιστάται ο ψεκασμός να επαναληφθεί μετά από περίπου 15 ημέρες ανάλογα με την υπολειμματικότητα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

Όσον αφορά την καταπολέμηση των ακάρεων στις επιτραπέζιες ποικιλίες και όπου δεν έγινε αποτελεσματική καταπολέμηση λόγω των βροχοπτώσεων, θα πρέπει να γίνει άμεσα ένας ψεκασμός.  

Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιούν αποκλειστικά γεωργικά φάρμακα που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα.  

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών στο τηλ. 2321355224 (κ. Μυλωνόπουλος).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις