Πραγματοποιήθηκε  η 9η Συνάντηση Δακοκτονίας στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής

Η 9η συνάντηση συνδιοργανώθηκε το διάστημα από 1 έως 3 Ιουνίου 2016 από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών της Χώρας, των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου, ερευνητές του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτο JKI της Γερμανίας. Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την 9η Συνάντηση Δακοκτονίας χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιάννης Γιώργος.

Στην έναρξη της Συνάντησης διαβάστηκε χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάρκου Μπόλαρη, στον οποίο επισημαίνεται ότι με τη Συνάντηση αυτή δίνεται η ευκαιρία οι ερευνητές, οι επιστήμονες, οι συντονιστές των υπηρεσιών, οι παραγωγοί, οι τυποποιητές, να προχωρήσουν σε έναν απολογισμό και μια όσμωση για τον καλύτερο συντονισμό και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του δάκου. Η ελιά, το δένδρο που από τα πανάρχαια χρόνια συνδέθηκε με την Ελλάδα, με τον πολιτισμό μας, τη διατροφή μας, την εκκλησία και τη λατρεία μας και βέβαια με την οικονομία της, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα παραγωγικά κεφάλαια του πρωτογενή τομέα. Η προστασία της χρήζει ιδιαίτερης μέριμνας καθώς τα προϊόντα τα οποία παράγει (βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο) αποτελούν τους διαχρονικούς πρεσβευτές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνάντησης παρουσιάστηκαν από τους ερευνητές ανακοινώσεις με τα νεότερα αποτελέσματα μελετών που υλοποίησαν στα πλαίσια του προγράμματος των Συγκριτικών Πειραματικών Εργασιών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς καθώς και από τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων Φορέων θέματα που αφορούν στο Νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τους διαγωνισμούς του προγράμματος δακοκτονίας. Σε έξι ομάδες εργασίας συζητήθηκαν τα τεχνικά και οικονομικά προβλήματα και οι θέσεις των υπηρεσιών που εφαρμόζουν το πρόγραμμα της δακοκτονίας  και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα με στόχο τη σύνταξη προτάσεων προς αναβάθμιση και βελτίωση του προγράμματος.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις