Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Θ. Θεοχαρόπουλος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος επισκέφθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, τα κεντρικά γραφεία του Επιμελητηρίου και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Σπύρο Μάμαλη. Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Ε. Σπυρίδης και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Σ. Κυρίτση, Σ. Δελέπογλου και Ρ. Γιοβαννόπουλος. Κ α τ ά τ η σ υ ν ά ν τ η σ η έ γιν ε ο υ σια σ τικ ό ς διά λ ο γ ο ς κ αι α ν α π τ ύ χ θ η κ ε γ ό νιμ ο ς προβληματισμός.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έθεσε μία σειρά σημαντικών ζητημάτων του αγροτικού τομέα και εξέφρασε τις απόψεις του στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ μεταξύ των οποίων ήταν:

1. Η συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων, το ζήτημα των παράνομων εισαγωγών γεωργικών φαρμάκων και το πρόβλημα με τα ληγμένα φυτοφάρμακα.

2. Την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για το πολλαπλασιαστικό υλικό και τις πρακτικές εμπορίας του

3. Η μη εφαρμογή ψηφισθέντων νόμων και η έλλειψη Π.Δ. για την απασχόληση γεωτεχνικών σε φυτωριακές επιχειρήσεις.

4. Το νέο Π.Α.Α. και οι δράσεις (Αγροτικοί Σύμβουλοι, Προγράμματα Νέων Αγροτών, σχεδίων βελτίωσης) καθώς και των υποστηρικτικών υπηρεσιών για την εκτέλεσή τους μετά τη μεταφορά πόρων.

5. Το πρόβλημα που σχετίζεται με την υλοποίηση της εκπαίδευσης των νέων αγροτών, με κίνδυνο την απώλεια χρημάτων που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

6. Το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και της άμεσης πρόσληψης 300 κτηνιάτρων για τη διαφύλαξη και υποστήριξη του ζητήματος της ελληνικής φέτας

7. Τις αστοχίες της κυβέρνησης για την προστασία της φέτας και του ελληνικού γιαουρτιού.

8. Ο μικρός αριθμός των εκτός έδρας των γεωτεχνικών που δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών της υπαίθρου και το πρόβλημα με τις μετακινήσεις του προσωπικού στον ΕΛΓΑ.

9. Η φορολόγηση των αγροτών

10.Τα προβλήματα που δημιουργούνται με την ψήφιση του νόμου περί συνεταιρισμών.

11.Η αλλαγή στον Οργανισμό του ΥΠΑΑΤ και στους εποπτευόμενους οργανισμούς.

12.Τέλος με ιδιαίτερη έμφαση έθεσε το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προκειμένου να μπορεί να επιτελεί τον θεσμικό του ρόλο και ζήτησε την υποστήριξή του επ’ αυτού. Από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, δήλωσε ότι τα μεγάλα προβλήματα σήμερα στον αγροτικό τομέα είναι ότι υπάρχει έλλειμμα στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων αλλά και έλλειμμα στη χάραξη στρατηγικών και προσδιορισμού των συγκεκριμένων μέτρων που θα τις υπηρετήσουν. Εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου τομέα, στα πλαίσια της ειρηνικής συνύπαρξής τους αλλά σε μία κατεύθυνση που να παράγει προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή.

Αναφορικά με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ότι θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε λύση σε αυτά, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα η Πολιτεία δεν έχει αποδώσει στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. το ρόλο που του αρμόζει και που δικαιούται, παρόλο που τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο έχει πολλαπλώς καταθέσει ουσιαστικές και ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις σε σειρά ζητημάτων που έχουν κατά καιρούς τεθεί.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις