Η Πανευρωπαϊκή σήμανση των τροφίμων δεν πρέπει να καταρρεύσει

Οι υποστηρικτές μιας υποχρεωτικής ετικέτας τροφίμων Nutri σε ολόκληρη την ΕΕ θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην παραβλέπει την πολυαναμενόμενη εναρμόνιση της διατροφικής σήμανσης της συσκευασίας, παρά την εστίαση στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Σε μια επιστολή που απευθύνθηκε στην Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, ένας συνασπισμός με περισσότερους από 40 ενδιαφερόμενους για τα τρόφιμα επανέλαβε το αίτημά τους για νομοθετική πρόταση για την καθιέρωση της βαθμολογίας Nutri ως υποχρεωτική για όλους τους κατασκευαστές τροφίμων.

Ο συνασπισμός περιλαμβάνει ομάδες όπως η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), ευρωβουλευτές, ακαδημαϊκοί και επίσης ταχυδακτυλουργικές τροφές όπως η Danone και η Nestlé, καθώς και μεγάλοι λιανοπωλητές όπως ο Ολλανδός Albert Heijn, το Delhaize του Βελγίου και το Lidl και το REWE της Γερμανίας.

Το Nutri-skor είναι μια ετικέτα διατροφής που μετατρέπει τη διατροφική αξία των προϊόντων σε έναν κωδικό που αποτελείται από πέντε γράμματα, από το Α έως το Ε, το καθένα με το δικό του χρώμα.

Το σύστημα αναπτύχθηκε στη Γαλλία και χρησιμοποιείται επίσης στο Βέλγιο και την Ισπανία και έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τους καταναλωτές να βλέπουν γρήγορα ποια προϊόντα συνιστώνται και ποια πρέπει να αποφεύγονται.

Σε ανοικτή αντίθεση με το Γαλλικό Nutri-skor, η ιταλική κυβέρνηση έχει προσφέρει την πρότασή της για ένα διαφορετικό σύστημα ετικετών τροφίμων που ονομάζεται NutrInform, βασισμένο σε ένα σύμβολο «τροφοδοτούμενο από μπαταρία» που δείχνει στον καταναλωτή τη διατροφική συμβολή σε σχέση με τις καθημερινές του ανάγκες.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις