Οδηγίες από τον ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. για την αγορά κρέατος και γάλακτος

Ο ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ., ενόψει των εορτών του Πάσχα, εντείνει τους ελέγχους του σε όλα τα σημεία παραγωγής – διακίνησης και πώλησης κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων ώστε να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν ότι ο καταναλωτής δε θα πέσει θύμα παραπλάνησης ή παραπληροφόρησης.
Για το σκοπό αυτό ενημερώνει τους καταναλωτές :
Σχετικά με το κρέας, πουλερικά κλπ
- Οι αγορές τους σε κρέας νωπό ή κατεψυγμένο, συσκευασμένο, πουλερικά,κιμάδες, αλλαντικά κλπ θα πρέπει να γίνονται από καταστήματα λιανικήςπώλησης και τμήματα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν ελεγχόμενα καινόμιμα.
- Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε βιτρίνες διάθεσης όπου θα πρέπει να αναγράφεται Ελληνικά και ευανάγνωστα, σε κατάλληλες ετικέτες σήμανσης, η χώρα προέλευσης -καταγωγής του κρέατος δηλ. η χώρα που γεννήθηκε το ζώο.
- Ειδικά για το κρέας Βοοειδών, στη βιτρίνα διάθεσης θα πρέπει να υπάρχει η ετικέτα επισήμανσης του κάθε ζώου, η οποία θα φέρει γαλάζιο περιθώριο εάν το ζώο γεννήθηκε στην Ελλάδα, ή θα είναι λευκή εάν το ζώο γεννήθηκε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.
- Κάθε ισχυρισμός που θα υπάρχει στο χώρο πώλησης (ΝΤΟΠΙΑ, ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ΟΡΕΙΝΑ κλπ) θα πρέπει να αποδεικνύεται .
- Να παραλαμβάνουν το κρέας μόνο αν έχει επικολληθεί σε αυτό αυτοκόλλητη ετικέτα από τη ζυγιστική μηχανή, στην οποία να αναγράφεται το βάρος, είδος κρέατος, τιμή, και υποχρεωτικά η καταγωγή – προέλευση του πωλούμενου κρέατος (εάν το κρέας είναι ελληνικό (ΕΛΛΗΝ.) , από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΥΡ.ΕΝ) ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα (Τ.Χ.)).
- Στα συσκευασμένα κρέατα και στα προϊόντα κρέατος η αναφορά της καταγωγής αφορά μόνο το περιεχόμενο ποσοστό του ελληνικού κρέατος ως εξής: «ΕΛΛΗΝ: ….%»
Σχετικά με το Γάλα και τα Γαλακτοκομικά προϊόντα
Για τα προϊόντα
- Γάλα (απλής παστερίωσης, υψηλής παστερίωσης ,μακράς διαρκείας, εβαπορέ ζαχαρούχο ή
 μη )
- Γάλα σε σκόνη ,προοριζόμενο για βρέφη και νήπια.
- Σοκολατούχα γάλατα .
- Γιαούρτια (με προσθήκη ή μη άλλων υλών όπως φρούτα, δημητριακά,μέλι κ.λ.π.).
- Επιδόρπια πάσης φύσεως με βάση το γάλα
- Κρέμες ,ρυζόγαλα και κρέμες γάλακτος
συνιστάται στους καταναλωτές να αναζητούν στην κλειστή συσκευασία, την ένδειξη που υποδηλώνει την χώρα ή τις χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης (γάλα) από την οποία παρασκευάσθηκαν τα εν λόγω προϊόντα .
Ο ΕΛ.Ο.ΓΑΚ. με τις υπηρεσίες του είναι στη διάθεση των καταναλωτών για κάθε διευκρίνηση ή καταγγελία μέσω του 4ψήφιου 1540.
Επίσης, μπορείτε ακόμη να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες από την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ :http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=353

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις