Αγωνία για το εξαγωγικό εμπόριο μετά το μπλόκο στις μετακινήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο
Αγωνία για το εξαγωγικό εμπόριο μετά το μπλόκο στις μετακινήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο

Ως εκ τούτου τα φορτηγά είναι καθηλωμένα καθώς δεν μπορούν να αποπλεύσουν από το αγγλικό λιμάνι του Ντόβερ που αποτελεί τη βασική πύλη εξόδου προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με το BBC, περίπου 10.000 φορτηγά ημερησίως ταξιδεύουν μεταξύ Ντόβερ και Καλαί κατά τις περιόδους αιχμής, όπως τα Χριστούγεννα.

Επιτρέπεται η μεταφορά φορτίου στη Βρετανία από τη Γαλλία, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι οι οδηγοί φορτηγών δεν θα ταξιδέψουν για να αποφύγουν να κολλήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Η αναστολή της συνοδευτικής εμπορευματικής κίνησης από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Γαλλία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στις χριστουγεννιάτικες προμήθειες φρέσκων τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου - και στις εξαγωγές τροφίμων και ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου", προειδοποίησε ο επικεφαλής εκτελεστικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών (FDF) Ίαν Ράιτ την Κυριακή.

"Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει επειγόντως τη γαλλική κυβέρνηση να απαλλάξει τα συνοδευτικά φορτία από την απαγόρευση της" τόνισε.

Βεβαίως η κατάσταση είναι ήδη επιβαρυμένη λόγω του Brexit και των παρατεταμένων διαβουλεύσεων με την Ευρώπη. Έτσι, παρατηρούνται ήδη καθυστερήσεις στην διέλευση εμπορευμάτων προς το Ηνωμένο Βασίλειο και μετά την 1/1/2021 τόσο οι καθυστερήσεις στην διαδικασία εκτελωνισμού όσο και το κόστος τελωνισμού, δασμών εισαγωγής και μεταφοράς θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τα εξαγόμενα ελληνικά νωπά φρούτα και λαχανικά με ορατό κίνδυνο απώλειας του μεριδίου της σε αυτήν την αγορά.

Από την πλευρά του ο βρετανικός όμιλος σούπερ μάρκετ Sainsbury προειδοποίησε σήμερα ότι εντός ημερών θα αρχίσουν να είναι εμφανείς οι ελλείψεις στα ράφια εάν δεν αποκατασταθεί γρήγορα η σύνδεση σε ό,τι αφορά τις μεταφορές με την ηπειρωτική Ευρώπη. «Εάν δεν αλλάξει κάτι, θα αρχίσουμε να βλέπουμε ελλείψεις τις επόμενες ημέρες σε μαρούλι, κάποια χορταρικά, κουνουπίδι, μπρόκολο και εσπεριδοειδή, όλα εκ των οποίων εισάγονται από την ηπειρωτική Ευρώπη αυτή την περίοδο του χρόνου», ανέφερε η εταιρεία.

Παράλληλα, η Sainsbury's προέτρεψε τις κυβερνήσεις Βρετανίας και Γαλλίας να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα θέτει ως προτεραιότητα την άμεση διέλευση προϊόντων και άλλων τροφίμων στα λιμάνια.

Η Sainsbury's, η δεύτερη μεγαλύτερη στη Βρετανία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ανέφερε ότι όλα τα προϊόντα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Βρετανών είναι ήδη στη χώρα και «έχουμε επάρκεια σε αυτά». Ο όμιλος ανέφερε ότι προμηθεύεται ό,τι μπορεί από εγχώριες εταιρίες και ότι αναζητά εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς για τα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο λιανεμπόρων της Μεγάλης Βρετανίας (BRC), οι εταιρίες λιανικής πώλησης έχουν επαρκές στοκ σε προϊόντα ενόψει των Χριστουγέννων, το οποίο θα αποτρέψει τα όποια άμεσα προβλήματα. Ο BRC προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το παρατεταμένο κλείσιμο των γαλλικών συνόρων θα αποτελέσει πρόβλημα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο διανύει τις τελευταίες ημέρες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις