Στα μπλόκα των αγροτών το Σάββατο Μητσοτάκης - Λιβανός
Στα μπλόκα των αγροτών το Σάββατο Μητσοτάκης - Λιβανός

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει το Σάββατο αυτοψία στα έργα αποκατάστασης των ζημιών που άφησε στην περιοχή η κακοκαιρία του Ιανού.Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Μητσοτάκης θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στη Δυτική Θεσσαλία από το γειτονικό νομό Τρικάλων, όπου θα ενημερωθεί για το βόρειο τμήμα του οδικού άξονα Ε-65 για το οποίο υπήρξε θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης είναι πιθανό να επισκεφθεί  και το φράγμα της Μεσοχώρας.

Στην ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού εντάσσονται και ζητήματα που αφορούν τις αποζημιώσεις των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, αλλά και των επιχειρηματιών από τις ζημιές του Ιανού, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί και το Μουζάκι.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην περιοχή σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς οι αγρότες πραγματοποιούν δυναμικές κινητοποιήσεις σε Φάρσαλα και Παλαμά Καρδίτσας.

Όπως καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, ενώ η καταστροφή τον περασμένο Σεπτέμβρη ήταν ολοκληρωτική, οι αγρότες αποζημιώνονται σε ποσοστό 40% - 50%, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, αλλά να δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν ξανά, μιας και «τρέχουν» μια σειρά από έξοδα. Παράλληλα, όπως λένε, απουσιάζουν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων σε Λάρισα και Καρδίτσα διεκδικούν να αλλάξουν οι απαράδεκτες -όπως τις χαρακτηρίζουν-  εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% με αναστολή του άρθρου 7, να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που θα βρίσκεται στην περιοχή το Σαββατοκύριακο, για να πάρει θέση απέναντι στα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να κατεβούν στα μπλόκα και να έχουν συνάντηση και με εκπροσώπους των τευτλοπαραγωγών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις