Θήβα: Στο στόχαστρο των κυνηγών χαλκού 27 αντλιοστάσια
Θήβα: Στο στόχαστρο των κυνηγών χαλκού 27 αντλιοστάσια

Ρήμαξαν τον δήμο Θήβας οι κυνηγοί χαλκού οι οποίοι από τις 23 Γενάρη έχουν εισβάλει σε  27 αντλιοστάσια με σκοπό να ξηλώσουν τους μετασχηματοστές από τον χαλκό σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Θηβών Ηλία Χατζηδούρο.

Οι μετασχηματιστές γίνονται στόχος επιτηδείων για τον χαλκό που έχουν. Οι δράστες εκμεταλλεύονται ότι βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, την έλλειψη αστυνόμευσης αλλά και την απουσία ενός συστήματος ελέγχου. Με συνοπτικές διαδικασίες τους ανοίγουν, αφαιρώντας  τον χαλκό, τον οποίο στη συνέχεια θα πουλήσουν στην μαύρη αγορά.

Οι κλοπές καταγγέλθηκαν στις Αρχές ενώ οι παραγωγοί της περιοχής ανησυχούν γιατί υπάρχουν δεκάδες αντλιοστάσια.

Καταδίωξη και συλλήψεις Ρομά

Μάλιστα, σε περιστατικό που έγινε γνωστό δυο Ρομά που επέβαιναν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκαν στην περιοχή των Βαγίων από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για έλεγχο και στο όχημα βρέθηκαν καλώδια χαλκού μήκους 33 μέτρων, τα οποία είχαν ξηλώσει από τρεις γεωτρήσεις.

Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε, οι δράστες προσήχθησαν στην Ασφάλεια όπου παραδόθηκε λίγο αργότερα και ένας τρίτος συνεργός τους και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών κατηγορούμενοι για κλοπή κατά συναυτουργία, ενώ ο οδηγός του οχήματος κατηγορείται και για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή τους, στη διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Όπως ενημερωθήκαμε οι κυνηγοί χαλκού πωλούν στα σκραπατζίδικα στον Ασπρόπυργο το μέταλλο για 3 ευρώ το κιλό ενώ κάθε μετασχηματιστής μπορεί να δώσει από 120-210 κιλά χαλκού.

Ενός κακού μύρια έπονται

Ήδη από τις αρχές του 2020 είχαν αυξηθεί κατακόρυφα οι καταγγελίες αγροτών στα Μέγαρα και στη Βοιωτία προς τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Μόνο κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου καταγράφηκαν 1.328 κλοπές, οι περισσότερες στην περιοχή της Θήβας. Με το ξημέρωμα οι γεωργοί έβρισκαν τους υποσταθμούς στα χωράφια τους λεηλατημένους. Με αυτούς ηλεκτροδοτούσαν γεωτρήσεις και αντλιοστάσια και εξυπηρετούσαν την άρδευση καλλιεργειών. Οπότε η παύση στη λειτουργία τους έθετε σε κίνδυνο και τη σοδειά.

Σύμφωνα  με δημοσίευμα της Καθημερινής την τελευταία δεκαετία έχουν αφαιρεθεί μόνο από τον τομέα Θήβας του ΔΕΔΔΗΕ 4.730 μετασχηματιστές με την αξία του χαλκού να υπολογίζεται σε άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ με πολλά χρόνια εμπειρία, οι επιτήδειοι διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία, μέχρι και πέδιλα για να σκαρφαλώνουν στις κολόνες. Γνωρίζουν από πιο σημείο πρέπει να κόψουν το ρεύμα στην εγκατάσταση και στη συνέχεια αφού ξεβιδώσουν τις βίδες από το μετασχηματιστή αφαιρούν από το εσωτερικό του το σύστημα που περιέχει χαλκό.

Η αξία του χαλκού που βρίσκεται σε έναν μετασχηματιστή μπορεί ανάλογα με την ισχύ του να φτάνει τα 600 ευρώ, ωστόσο η ζημιά που προκαλείται μπορεί να φτάσει τα 10.000 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις