Η αποδόμηση της αριστείας του επιτελικού κράτους
Η αποδόμηση της αριστείας του επιτελικού κράτους

Επιστολή της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ προς τον υπουργό Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό σχετικά την αποδόμηση της αριστείας του επιτελικού κράτους. Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

Στα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.) έρχεται να προστεθεί εσχάτως και η προκήρυξη των θέσεων Γενικών Διευθυντών για τις Γεωπονικές υπηρεσίες [αλλά και όλες τις Γεωτεχνικές(ΑΔΑ: ΡΠΖΣ4653ΠΓ-ΜΗΗ)] του Υπουργείου αυτού. Φαίνεται πως η αριστεία του επιτελικού κράτους κάπου στην διαδρομή χάθηκε αφού επί της πράξης για άλλη μια φορά γινόμαστε θιασώτες μιας προκήρυξης αντιγραφή της προηγούμενης, αγνοώντας τις παρατηρήσεις μας αλλά και αυτές της Ομοσπονδίας μας, δείχνοντας ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι πρακτικές παραμένουν ίδιες.

Από την δημοσιευθείσα προκήρυξη ενδεικτικά αναφέρουμε πως δεν έχουν ληφθεί υπόψιν οι επισημάνσεις της Ομοσπονδίας περί τροποποίησης των διατάξεων που καθορίζουν τις επιλέξιμες ειδικότητες για κατάληψη των θέσεων ευθύνης των Γενικών Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Αποκεντρωμένων Δομών, όπου κατά παρέκκλιση κάθε επιστημονικής βάσης μπορούν να προΐστανται 2ακόμη και ΠΕ Διοικητικού ή απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης χωρίς βασικό πτυχίο Γεωπόνου.

Το ζήτημα της επιστημονικής επάρκειας και  του επιστημονικού αντικειμένου που πρέπει να συνάδει με το αντικείμενο της θέσης ευθύνης έχει βάση και της υπερβολικής πριμοδότησης της Ε.Σ.Δ.Δ.A.χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι οι θέσεις αυτές είναι “θέσεις μάνατζερ”. Διότι με τον τρόπο αυτό ελλοχεύει ο κίνδυνος οι θέσεις ευθύνης να καλυφθούν κυρίως από αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και από συναδέλφους που δεν έχουν κριθεί ποτέ και αυτοί με τα τυπικά προσόντα και την εμπειρία, για άλλη μια φορά ,δύσκολα θα εξελιχθούν. Τα παραπάνω είχαμε θέσει εγκαίρως εδώ και καιρό στον προκάτοχό σας, χωρίς από ότι αποδεικνύεται να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες μας.

Για τον λόγο αυτό ζητάμε την εκ μέρους σας ανάληψη πρωτοβουλίας για τον εξορθολογισμό, στο επιστημονικά αυτονόητο, των διατάξεων που αφορούν στους δυνάμενους να καταλάβουν τις προαναφερθείσες θέσεις ευθύνης που δεν μπορεί να είναι άλλοι από Γεωπόνους. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο μεταφράζεται η αριστεία είναι το γεγονός ότι για τις προκηρυχθείσες θέσεις η οποιαδήποτε γνώση αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας (εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι αποκλείονται οι υπόλοιπες επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες!!!)είναι επιθυμητή και όχι αναγκαία. Αυτό απεικονίζεται στα συνημμένα περιγράμματα θέσης με τροποποίησή τους που εμφανίζεται στην προκήρυξη χωρίς ενημέρωση των θεσμικών εκπροσώπων των εργαζομένων και η οποία δεν βρίσκεται ούτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος για ανάρτηση των ηλεκτρονικών περιγραμμάτων. Την ίδια στιγμή που οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εσωτερικών (με εμπειρία σε πλήθος ανάλογων προκηρύξεων) κρίνουν ότι για την Γενική Διεύθυνση Οικονομικού του Υπουργείου οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν πολύ καλή γνώση αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας ως τυπικό προσόν [για θέσεις που ασχολούνται καθαρά με την διαχείριση του Υπουργείου(ΑΔΑ:ΨΞΝΨ46ΜΤΛ6-7Λ5)], κάτι τέτοιο δεν κρίνεται απαραίτητο για θέσεις ευθύνης που καλούνται να διαχειριστούν μια από τις λίγες κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές.

Σας υπενθυμίζουμε, όπως και στους λοιπούς υπεύθυνους της προκήρυξης ότι η ενσωμάτωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.)είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα των κεντρικών υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ., κάτι που απαιτεί την σε υψηλό επίπεδο επαφή με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φαίνεται πως αυτό είναι ψηλά γράμματα σε μια εποχή κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μιλά τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα.!!!3Η προχειρότητα προετοιμασίας της προκήρυξης προκύπτει ακόμη και από την αναγραφόμενη έδρα της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας. Προφανώς λησμονήσατε πως η έδρα της εν λόγω Γενικής Δ/νσης βρίσκεται επί της οδού Μενάνδρου 22, αναφέροντας ως έδρα το κτίριο της οδού Βερανζέρου 46, όπως εσφαλμένα αναγραφόταν και στην προηγούμενη προκήρυξη(του έτους 2017).

Διερωτόμαστε εάν πρόκειται για επαναλαμβανόμενο λάθος ή επίκειται μετακόμιση μόνο του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης από το κτήριο που στεγάζονται οι υπόλοιποι συνάδελφοι και για το οποίο τόσα έχουμε καταλογίσει για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας τόσο για το ίδιο το οικοδόμημα όσο και για την γύρω περιοχή. Κατόπιν των παραπάνω, αναμένουμε να αποδείξετε πραγματικά ότι σας ενδιαφέρει η αριστεία και να αναλάβετε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες για να τροποποιήσετε την προκήρυξη, διαφοροποιούμενοι από τις παραλείψεις και σκοπιμότητες της προηγούμενης προκήρυξης.

Αναμένουμε τάχιστα να ακολουθήσουν και οι προκηρύξεις των Προϊσταμένων Διευθύνσεων κ Τμημάτων μιας και εδώ και 10 χρόνια ,έχουν παγώσει οι διαδικασίες για την επιλογή αυτών με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Υπαλληλικό Κώδικα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα κρίσης συναδέλφων που έχουν αποκτήσει προσόντα προκειμένου να εξελιχθούν. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν τις πραγματικές σας προθέσεις και θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση μας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις