Ολική καταστροφή στις αγροτικές καλλιέργειες Πέλλας και Ημαθίας λόγω παγετού - Τι ζητούν οι αγρότες
Ολική καταστροφή στις αγροτικές καλλιέργειες Πέλλας και Ημαθίας λόγω παγετού - Τι ζητούν οι αγρότες

Η ζημιά στις καλλιέργειες, όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραγωγοί των δύο περιοχών, υπολογίζεται συνολικά σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ κοινή είναι η εκτίμηση πως η εγχώρια αγορά φέτος το καλοκαίρι θα είναι ελλειμματική σε φρούτα. Μάλιστα, η διαμορφωθείσα κατάσταση αναμένεται να έχει, όπως επισημαίνουν, αντίκτυπο και στις εξαγωγές.

«Δεν υπάρχει προϊόν να συγκομίσουμε και να διαθέσουμε στην αγορά», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, επισημαίνοντας πως οι αγρότες έχουν ήδη καταβάλει το 90% των εξόδων παραγωγής.

«Η ζημιά στα χωράφια μου λόγω παγετού, φτάνει στο 99%», εξηγεί, από την πλευρά του, ο παραγωγός Θανάσης Αντωνίου, επίσης από τη Σκύδρα, ο οποίος καλλιεργεί 90 στρέμματα με κεράσια, βερίκοκα, συμπύρηνα και επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια. «Ό,τι έμεινε πάνω στα δέντρα είναι μόνο τροφή για τα πτηνά», σημειώνει ο παραγωγός, υποστηρίζοντας πως αν και η ετήσια παραγωγή του ξεπερνά συνολικά τους 150 τόνους, φέτος «δεν βλέπω να βγάζω ούτε έναν τόνο προϊόντος».

Τόσο ο κ. Πασάκης όσο και ο κ. Αντωνίου ζητούν να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις των αγροτών, υπογραμμίζοντας πως «μόνο με την ανάληψη πολιτικής βούλησης θα μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι για την επόμενη χρονιά καθώς η φετινή είναι τελειωμένη».

Πολιτική παρέμβαση ώστε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ και να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι αγρότες, ζητά και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας Χρήστος Βοργιάδης, σύμφωνα με τον οποίο η ζημιά που προκάλεσε ο παγετός στην πλειονότητα των καλλιεργειών στο νομό ξεπερνά το 80%.

Μεταξύ άλλων, οι αγρότες σε Πέλλα και Ημαθία ζητούν:

  • επίσπευση διαδικασιών για άμεσες αλλά και δίκαιες αποζημιώσεις,
  • να δοθούν προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι πληγέντες παραγωγοί
  • να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις
  • αύξηση του ποσού αποζημίωσης της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής
  • αναστολή πληρωμών σε ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, εφορία κ.ά.
  • να κηρυχθούν οι νομοί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • να γίνουν πολλές προσλήψεις εκτιμητών από τον ΕΛΓΑ, διότι η διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις