Στην Ευρωβουλή η φυματίωση των βοοειδών

«Όταν γίνεται διάγνωση της φυματίωσης σε ένα μόνο μέρος του σφαγίου, τότε απορρίπτεται μόνο το προσβεβλημένο τμήμα, απομακρύνεται από την τροφική αλυσίδα και τα υπόλοιπα μη προσβεβλημένα μέρη του θεωρούνται κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο». Αυτό αναφέρει ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Υγείας Joe Borg, απαντώντας σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή.
Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι δημοσίευμα των Sunday Times ανέφερε ότι κάθε χρόνο σφάγια από τη Μεγάλη Βρετανία, μολυσμένα με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης, εξάγονται προς τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε με ερώτησή του το θέμα στην Κομισιόν, ζητώντας απαντήσεις για το πώς επιτρέπεται αυτή η διακίνηση μολυσμένου κρέατος, αν γνωρίζει η Κομισιόν πού έχουν εξαχθεί και καταλήξει αυτά τα κρέατα και αν προτίθεται να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
Ο αρμόδιος επίτροπος στην απάντησή του επικαλούμενος τον Κανονισμό 854/2004 ανέφερε ότι «όταν γίνει διάγνωση της φυματίωσης σε όλο το σφάγιο, τότε πρέπει να απορρίπτεται ολόκληρο και να απομακρύνεται από την τροφική αλυσίδα», ενώ για την περίπτωση που η μόλυνση είναι σε ένα μόνο τμήμα του απορρίπτεται μόνο το προσβεβλημένο μέρος. Μάλιστα χωρίς να διαψεύδει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, απλά διαβεβαιώνει ότι «βόειο κρέας που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και το οποίο δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ε.Ε. για τη φυματίωση έχει διατεθεί στην αγορά της Ε.Ε.».


meatnews.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις