Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης το «Κασκαβάλι Πίνδου»
Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης το «Κασκαβάλι Πίνδου»

Εγκρίθηκε το αίτημα καταχώρισης της ονομασίας «Κασκαβάλι Πίνδου» ως Προστατευόμενη Γεωργική Ένδειξη (ΠΓΕ) στο μητρώο ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διαφυλαχθεί από απομιμήσεις ανταγωνιστών όπως είναι οι γειτνιάζουσες χώρες..

Το Κασκαβάλ ή Κασκαβάλι Πίνδου είναι ένα εξαιρετικό τυρί που ανέπτυξαν οι βλαχόφωνοι Έλληνες τον 17ο αιώνα και διαδόθηκε μέσω της μετανάστευσης σε πολλά σημεία τη Βαλκανικής.

Η πρωτοβουλία για την κατοχύρωσή του ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ήταν της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία και χρηματοδότησε σχετικές μελέτες που διενεργήθηκαν στο Τμήμα Γάλακτος του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ που εδρεύει στα Ιωάννινα.

Η συλλογή των στοιχείων και συγγραφή - παρακολούθηση του σχετικού φακέλου έγινε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν.

Το τυρί, τα χαρακτηριστικά και η τεχνική παρασκευής του

Το «Κασκαβάλι Πίνδου/Κασκαβάλ Πίνδου» είναι ένα ημίσκληρο τυρί, με υπόλευκο έως υποκίτρινο χρώμα, σχήματος κυλινδρικού ή παραλληλεπίπεδου.

Παρασκευάζεται με τη χρήση της τεχνικής της θερμαινόμενης τυρομάζας από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος (πάντα το γίδινο σε αναλογία μικρότερη του 35%), χρησιμοποιώντας μια ιδιαίτερη τεχνική που ανέπτυξαν και διέδωσαν οι Βλαχόφωνοι νομάδες-κτηνοτρόφοι της Βαλκανικής, ορμώμενοι από τις περιοχές της κεντρικής βόρειας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου.

Το τυρί απαιτεί μια συνολική περίοδο παρασκευής-ωρίμανσης περίπου 90 ημερών για να είναι έτοιμο προς κατανάλωση. Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος οφείλονται στη μεγάλη λιποπεριεκτικότητα και τα πλούσια αρώματα του γάλακτος της οριοθετημένης περιοχής, αλλά και στην παραδοσιακή τεχνική της τυροκόμησής του, η οποία απαιτεί η επεξεργασία της τυρομάζας να γίνεται σε δυο διακριτά στάδια. Έτσι, είναι δυνατή η άμεση μεταποίηση του γάλακτος που παράγεται το καλοκαίρι στα ορεινά υψόμετρα, όπου δεν υπάρχουν τυροκομεία-ωριμαντήρια.

Για να έχει τη δυνατότητα ένας παραγωγός να χρησιμοποιεί την ονομασία «Κασκαβάλι Πίνδου/Κασκαβάλ Πίνδου» για το τυρί που παράγει, θα πρέπει:

Α) κατά την παραγωγική διαδικασία να χρησιμοποιεί αποκλειστικά πρόβειο ή/και γίδινο γάλα (νωπό ή παστεριωμένο), το οποίο να έχει αποδεδειγμένα παραχθεί εντός της οριοθετημένης περιοχής από παραδοσιακά εκτρεφόμενες φυλές προβάτων και αιγών που έχουν προσαρμοστεί στις τοπικές συνθήκες, και

Β) η τυροκόμηση να γίνεται από νόμιμα αδειοδοτημένες επιχειρήσεις (ή μεμονωμένους κτηνοτρόφους-παραγωγούς) που λειτουργούν εντός της οριοθετημένης περιοχής και τηρούν τις προδιαγραφές του προϊόντος.

Επίσης, το γάλα δεν θα πρέπει να έχει υποστεί συμπύκνωση ούτε να εμπεριέχει πρόσθετα, όπως σκόνη ή συμπύκνωμα γάλακτος, καζεϊνικά άλατα κλπ.

Οι κτηνοτρόφοι που παρέχουν τα γάλατα αυτά θα πρέπει να:

  • είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα που τηρούν οι αρμόδιες τοπικές αρχές.
  • διαθέτουν όλα τα απογραφικά στοιχεία σχετικά με τα ζώα και την ποσότητα του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του τυριού «Κασκαβάλι Πίνδου/Κασκαβάλ Πίνδου», και
  • διαθέτουν τα αποτελέσματα των περιοδικών χημικών και μικροβιολογικών προσδιορισμών που διενεργούν στα γάλατά τους.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις