Γέμισε ξανά η αγορά με εισαγόμενα λεμόνια - Πώς γίνεται το «μπέρδεμα» με τα ελληνικά
Γέμισε ξανά η αγορά με εισαγόμενα λεμόνια - Πώς γίνεται το «μπέρδεμα» με τα ελληνικά

Η κατάσταση είναι πλέον μη διαχειρίσιμη, οι αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης «πνίγηκαν» ξανά από εισαγόμενα αμφιβόλου ποιότητας, ενώ υπάρχουν καταγγελίες πως κάποιοι επωφελούνται της κατάστασης… βαπτίζοντας τα ξένα… ελληνικά στις κατά τόπους αγορές.

Την ίδια στιγμή, οι ντόπιοι έμποροι παίρνουν προϊόν με εξευτελιστικές τιμές, βάζοντας τέλος στην όποια προοπτική να διατηρηθεί η τιμή ώστε να αποδοθούν στον παραγωγό τουλάχιστον τα καλλιεργητικά…

Οι συνεχείς οχλήσεις του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας και η «κραυγή αγωνίας» των λεμονοπαραγωγών όχι μόνο δεν… έπιασαν τόπο, αλλά οι δύο επερωτήσεις ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, δεν απαντήθηκαν ποτέ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που μοιάζει να κωφεύει στα αιτήματα των παραγωγών της Αιγιαλείας.

«Μπάτε σκύλοι αλέστε» οι αγορές

Μεταφέροντας την τραγική πλέον εικόνα, ο πρόεδρος του Α.Α.Σ.Α. Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, αναφέρει στην ιστοσελίδα protionline.gr:

"Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε εισαγωγές στις αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, λεμονιών από Αργεντινή και Τουρκία με χρέωση κάτω των 0,50 ευρώ.Και ερωτώ: Όταν η χρέωση εκεί είναι τόση, οι δικές μας τιμές πόσο να είναι; Η Πολιτεία συνεχίζει να μην ασκεί τον παραμικρό έλεγχο. Και δεν είναι μόνο ότι μπαίνουν στην αγορά τα ξένα λεμόνια αμφιβόλου ποιότητας και τα εγχώρια δεν έχουν ζήτηση. Είναι ότι με την ανοχή του κράτους, κάποιοι παίρνουν ποσότητες ξένων που μοιάζουν στην όψη με την ελληνική ποικιλία «μαλγινά», τα ανακατεύουν και τα παρουσιάζουν όλα ως ντόπια προϊόντα.

Μιλάμε για μία κερδοσκοπία που παρατηρείται σε διάφορες αγορές βάσει καταγγελιών. Κι αυτό βέβαια αποδεικνύεται, αρκεί να το ψάξει κανείς.

Για παράδειγμα, πώς γίνεται ένας έμπορος να παρουσιάζει ως δικά του λεμόνια και να πουλά όλο τον χρόνο τη στιγμή που δεν έχει παρά μόλις τρία καλλιεργήσιμα στρέμματα; Δυστυχώς, μόνο με την έκφραση «μπάτε σκύλοι αλέστε» περιγράφεται η κατάσταση".

Ο κ. Λουκόπουλος δεν παραλείπει ωστόσο να αναφερθεί και στις ευθύνες ντόπιων καλλιεργητών και εμπόρων: "Φέτος οι ποσότητες είναι λιγότερες και ο καιρός συνετέλεσε στο να μην έχει μεγαλώσει το λεμόνι, άρα η κοπή του μπορεί να περιμένει. Εντούτοις κάποιοι παραγωγοί βιάζονται και έμποροι το παίρνουν προς 0,25 ευρώ το κιλό. Άρα υπάρχει και στην περιοχή ένα μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση".

Αφημένοι στη μοίρα τους…

Στέκεται ωστόσο στη στάση της πολιτείας, λέγοντας τα εξής: "Έχουν γίνει δύο ερωτήσεις στη Βουλή χωρίς απάντηση. Έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους βουλευτές του νομού και στους κυβερνητικούς χωρίς ανταπόκριση και προτιθέμεθα να το ξανακάνουμε, διότι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Παρά τις τόσες οχλήσεις, πάλι εισαγωγή έγινε. Αγοράζουν ξένα, τα δίνουν στην αγορά κι εμείς δεν παίρνουμε ποτέ σειρά. Είμαστε αφημένοι στη μοίρα μας".

Πηγή: protionline.gr

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις