Τι πραγματικά συμβαίνει με το αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ;

 

Εδώ και πολλές μέρες (κάποιοι θα πουν μήνες και χρόνια) γίνεται μία επαναλαμβανόμενη κουβέντα σχετικά με το θέμα του ποιοι δικαιούνται το αγροτικο τιμολογίου της ΔΕΗ.

Κάνεις όμως από τους αρμόδιους για αυτή την διαδικασία δεν μπήκε στον κόπο να διερωτηθεί για ποιο λόγο δεν ολοκληρώνεται σωστά αυτό το εγχείρημα.

 Από τη μία πλευρά η ΔΕΗ περιορίζεται σε μία λιτή ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας επικαιροποίησης των δικαιολογητικών για τη διατήρηση του Αγροτικού τιμολογίου και τελικά αναγκάζεται να βγάλει επιπλέον μία ανακοίνωση για την παράταση της προθεσμίας γιατί ακριβώς δεν μπορεί να ολοκληρωθεί όπως κάποιοι το φαντάζονται.

Μιλήσαμε με τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας όπου φαίνεται να έχει εντοπίσει τα βασικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα αλλά και αυτά επρόκειτο να δημιουργηθούν αύριο αν δεν γίνει κάτι σωστά αυτή η διαδικασία.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγρ. Συλ. Ιεράπετρας κ. Γαϊτάνης Γιάννης αναφέρεται χαρακτηριστικά
 " Η ανακοίνωση της ΔΕΗ σε καμία περίπτωση δεν ήταν ξεκάθαρη και έχει δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση στους παραγωγούς. Όταν ζητάει τον αριθμό της αρδευτικής παροχής ρεύματος αντιλαμβάνεστε ότι ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει με διαφορετικό τρόπο και θα έχει σαν αποτέλεσμα την τελική ζημιά από αυτή την σύγχυση να την έχει μόνο ο αγρότης. Ακόμα και σήμερα όμως η ΔΕΗ αδυνατεί να μας απάντησει εγγράφως σε αυτά τα  καίρια ερωτήματα που θα βοηθήσουν όλους τους εμπλεκόμενους.
Να τονίσω εδώ ότι τις ίδιες ακριβώς απορίες είχαν και έχουν όλες υπηρεσίες που εμπλέκονται εν μερη σε αυτή την διαδικασία όπως οικίες ΔΑΟΚ και συνεργάτες ΔΕΗ.
Εμείς σαν Συλλογος ενημερώνουμε καθημερινά όλους τους αγρότες μας για τις εξελίξεις και βοηθάμε στην υποβολή της αίτησης, με αβέβαιο ακόμα αποτέλεσμα. Ελπίζουμε στην ανταπόκριση της ΔΕΗ για ξεκαθαριστεί το τοπίο..."

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του Ενιαίου Αγρ. Συλ. Ιεράπετρας Βιαννιτάκης Μιχάλης μας εξήγησε επιγραμματικά γιατί ακριβώς έχουν έχουμε οδηγηθεί σε αυτή την κατάσταση
" Πρώτον, Η ΔΕΗ στην αρχική της ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι απαιτείται να καταχωρηθεί ο αριθμός της ΑΡΔΕΥΤΙΚΗΣ παροχής ρεύματος για τη διατήρηση το αγροτικού τιμολογίου. Οι περισσότεροι αυτό το μετέφρασαν ότι αναφέρονται μόνο σε παροχές ρεύματος που είναι σε πηγάδια ή αντλιες δηλαδή μόνο ότι έχει σχέση το νερο.
Δεύτερον, κάποιοι αγρότες έχουν λάβει επιστολές για να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία, η πλειοψηφία όμως των αγροτών όχι.
 
Δεν σταματάει όμως εδώ η σύγχυση καθώς ένα πλήθος ερωτημάτων εξακολουθούν να κυριαρχούν στη συζήτηση για αυτό το θέμα.

Ποιοι τελικά είναι υπόχρεοι να κάνουν αυτή τη διαδικασία; όλοι οι αγρότες ή μόνο σε αυτούς που έστειλαν επιστολή;
Τι θα γίνει με αυτούς που δεν θα την κάνουν άμεσα; Θα αλλάξει η παροχή του σε Γ21 ή άλλη κατηγορία; Πότε θα γίνει αυτό;
Πότε θα έχουν ξανά δικαίωμα να αιτηθούν για αγροτικο τιμολόγιο αν δεν συμπεριλήφθουν τώρα;
Οι παροχές ρεύματος που έχουν διαφορετικο όνομα από το ΟΣΔΕ πρέπει να αλλάξουν άμεσα; Ποιος είναι υπεύθυνος να ξεκινήσει την διαδικασία αλλαγής ονόματος; Η ΔΕΗ με όχληση της ή ο αγρότης; Η προθεσμία υποβολής έχει λήξει την 29/10/21, θα ληφθούν υπόψη οι αιτήσεις που έγιναν και γίνονται εκ των υστέρων;

Για όλα τα παραπάνω έχουμε διαθέσει σαν Σύλλογος αρκετές ώρες προσπάθειας να βγάλουμε συμπέρασμα με την εξυπηρέτηση της ΔΕΗ. Επίσης τα έχουμε αποστείλει και εγγράφως με στόχο την εγγραφή απάντηση τους, ώστε να ενημερωθούν έγκυρα οι αγρότες μας.
Ακόμα όμως και σήμερα δεν έχουμε κάτι στα χέρια να ανακοινώσουμε επίσημα για όλα αυτά...
Αυτό που μπορούμε να πούμε με επιφύλαξη (γιατι προφορικά μας ενημέρωσαν) είναι ότι έχει αποφασιστεί παράταση μέχρι τέλος Νοεμβρίου, χωρίς όμως έχει βγει ακόμα ανακοίνωση γι'αυτό...

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις