Πληγή ατέλειωτη η λαθροϋλοτομία

Με θετικούς ρυθμούς κι αποτελεσματικότητα στο ζήτημα της λαθροϋλοτομίας κινείται η χώρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη, αλλά τα προβλήματα δε λείπουν, σύμφωνα με πηγές από τα δασαρχεία.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο, φέτος, έχουν κατατεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες 1.206 μηνύσεις, ενώ κατασχέθηκαν 5.196,56 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων. Κατά τη διάρκεια του 2012, είχαν κατασχεθεί 13.088,75 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων, ενώ ο αριθμός των μηνύσεων ανήλθε στις 3.105.

Το 2009 οι μηνύσεις ήταν 166 και οι τόνοι κατασχεθέντων ξύλων 1.619,02, το 2010 οι μηνύσεις ήταν 159 και οι τόνοι κατασχεθέντων ξύλων 2.315,35, ενώ το 2011 οι μηνύσεις ανήλθαν σε 630 και η ποσότητα των ξύλων που κατασχέθηκαν ήταν 8.949,18.
Το ΥΠΕΚΑ, όπως είπε, προχώρησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αυστηροποίησαν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της παράνομης υλοτομίας και διευκόλυναν τους ελέγχους, για την καταπολέμηση ενός εγκλήματος εις βάρος των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας και της εθνικής οικονομίας.
«Υπάρχουν άνθρωποι και μαζεύουν ξύλα για την οικογένειά τους γιατί δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν για θέρμανση. Αυτοί φαίνονται. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι που κάνουν οργανωμένα λαθρεμπόριο, αποψιλώνοντας τα ελληνικά δάση. Δεν υπάρχει προσωπικό στα δασαρχεία. Έρχονται  με φορτηγά και κόβουν τόνους ξύλων. Παίζουμε τη ζωή μας κορώνα –γράμματα με τα οργανωμένα κυκλώματα λαθροϋλοτομίας», ανέφερε πηγή, στο Agrocapital.
Για καταγγελίες περιστατικών λαθροϋλοτομίας υπάρχει η δυνατότητα στον τηλεφωνικό αριθμό 1591, στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις